Op donderdag 22 juni organiseert GroenLinks Hilversum een debat in De Vorstin over participatie. Tijdens dit debat zal Tweede Kamerlid Linda Voortman in gesprek gaan over de manier waarop mensen die een uitkering ontvangen op basis van de participatiewet, mee kunnen blijven doen in onze maatschappij.

In Hilversum zijn ongeveer 2.000 inwoners afhankelijk van een uitkering op basis van de participatiewet. Voorheen heette deze wet de Bijstandswet. Vinden wij het als maatschappij prima dat dit vangnet er is of werkt dit juist niet meer als vangnet maar meer als een fuik? En hoe zit dat eigenlijk met al die verplichtingen die er zijn? Werken die nu stimulerend of kan je door alle regels juist niet meer je eigen weg volgen? 

De invoering van het basisinkomen zou volgens sommige experts uitkomst bieden in deze dilemma’s. Er zijn echter evenveel experts die het tegendeel beweren. Maar hoe is het om te leven met een basisinkomen? Kunstenares Anne van Dalen zal daar tijdens het debat over vertellen. Zij heeft namelijk een jaar lang een basisinkomen ontvangen dat via crowdfunding bijeen is gebracht.

Linda Voortman zit sinds 2010 voor GroenLinks in de Tweede Kamer en zet zich vooral in voor betere zorg, mensen met een arbeidshandicap en een open en transparante overheid. Zij leidde de strijd tegen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget en is o.a. woordvoerder t.a.v. de participatiewet.

Dit debat is interessant voor iedereen die het belangrijk vindt dat mensen die een uitkering ontvangen van de gemeente mee kunnen blijven doen in onze maatschappij. Het debat zal plaats vinden in De Vorstin en zal geleid worden door GroenLinksraadslid Marleen Remmers. Het debat start om 20:00 uur en de deuren gaan om 19:30 uur open.