Een maand geleden presenteerden cliënten van de LFB (belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking) zichzelf aan belangstellenden in ’t Haventje aan de Havenstraat. ’t Haventje was tot vorig jaar een bekende plek voor een heerlijke maaltijd bereid en geserveerd door mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Onder andere doordat niet meer kon worden voldaan aan de eisen van de warenwet is eten op deze locatie tegenwoordig niet meer mogelijk. Maandelijks worden er nu nog themabijeenkomsten gehouden. Vanavond presenteert de belangenvereniging zichzelf voor de raadsvergadering in de raadszaal van Hilversum.

Thema-avond
GroenLinks raadslid Inke Logtenberg-Steenman bezocht de thema-avond in ’t Haventje ’Sterk naar werk’ en overtuigde zichzelf andermaal van de kwaliteiten van deze mensen. Het plezier en het enthousiasme bij deze mensen werkt aanstekelijk. Zij vindt dat wij de plicht hebben ons in te zetten voor behoud van begeleidende zorg en banen voor mensen met een beperking.  De mogelijkheden voor de cliënten van ´t Haventje lijken niet alleen letterlijk, zij worden daadwerkelijk steeds meer beperkt.

Philadelphia zorg
’t Haventje valt organisatorisch onder de LFB, die wordt gefinancierd door Philadelphia zorg. Philadelphia is een landelijke netwerkorganisatie met ruim 8.000 medewerkers die in en vanuit circa 800 locaties ondersteuning bieden aan ruim 8.000 cliënten in de gehandicaptenzorg. De ondersteuning varieert van enkele uren begeleiding per week tot dagelijkse intensieve zorg, en van logeeropvang tot dagbesteding en begeleide werkvormen.

Bezuinigingen
GroenLinks vindt dat de eerste bezuinigingen niet afgewenteld moeten worden op deze kwetsbare groep mensen. Door de bezuinigingen in de WMO, de op stapel staande veranderingen in de wet Wajong, bezuinigingen op de WSW bedrijven en de dagactiviteitencentra zal er ‘sociale’ armoede ontstaan, uitsluiting en psychische stress. Dit leidt onherroepelijk tot een negatieve beeldvorming en veel onbegrip van deze doelgroep.

Logtenberg vraagt daarom het college niet in beperkingen te denken voor deze doelgroep maar in mogelijkheden. Welke mogelijkheden wil dit college bieden aan mensen met een verstandelijke beperkingen? Welke inzet gaat zij leveren om te zorgen dat deze mensen zelfstandig kunnen blijven wonen? Hoe zorgen wij dat deze mensen met een verstandelijke beperking hun werkplek behouden of er een krijgen? ”Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze mensen en zelfstandig kunnen wonen en werken.”