In Hilversum lopen de wachttijden voor jongeren die een huurwoning willen steeds verder op. GroenLinks vindt dit onacceptabel, de woningnood onder jongeren is enorm. Op de hoek Koninginneweg - Schoolstraat staan al heel lang nieuwe jongerenwoningen gepland. De realisatie wordt nu ernstig bedreigd door een machtsspel tussen de grondeigenaar en de gemeente. GroenLinks vindt dat de situatie te complex dreigt te worden en organiseert daarom maandag 14 december een rondleiding ter oriëntatie.

Het kleine stukje grond dat nodig is voor de jongerenhuisvesting en de inrichting van het plein voor de Vorstin is in eigendom van de kerk. Eind 2007 heeft de kerk een laatste bod van de gemeente afgewezen.  Als gevolg heeft de gemeente in 2008 de voorbereidingen getroffen voor een onteigeningsplan. Inmiddels heeft de kerk een tegenzet gedaan door een vastgoedontwikkelaar naar voren te schuiven met een plan voor de totaalontwikkeling van het gebied met gronden gelegen tussen de Koninginneweg, de Schoolstraat, de Honingstraat en de Naarderstraat. Op woensdag 16 december debatteert de gemeenteraad of totaalontwikkeling de voorkeur heeft boven onteigening .

“De realisatie van de jongerenwoningen dreigt afhankelijk te worden van de geldhonger van het bisdom” zo stelt Hubert van Mastrigt namens GroenLinks. Bovendien ligt midden in dit gebied de Montessorischool Centrum die kampt met ernstig ruimtegebrek. “Dit maakt de onderhandelingen met het bisdom uitermate complex, bovendien zijn de omwonenden nog helemaal niet betrokken bij de plannen. De vraag is of, in tegenstelling met wat wordt gesuggereerd, de realisatie van de jongerenhuisvesting met het voorgestelde scenario is gebaat.”

Ondertussen hebben de omwonenden zich verenigd in een comité. In een brief aan de raad geven zij aan zich ernstig zorgen te maken over de plannen. “Dit riekt naar chantage” zo stellen zij. “Er wordt een voorstel gedaan waar alleen de
hoofdlijnen van vastliggen, maar waar de burgers mogelijk fors worden
benadeeld. Wij vermoeden dat het bisdom een dusdanig hoog aankoopbedrag voor de
kerkgronden vraagt, dat alleen met zeer dichte bebouwing het project rendabel te
maken is.”

De totaal ontwikkeling van het gebied betreft realisatie van circa 32 jongerenappartementen, 9 eengezinswoningen, 24 appartementen in het middensegment, 12 appartementen in het hoogsegment en een voorplein bij het poppodium De Vorstin. Om een ieder de gelegenheid te geven zich ter plaatse een mening te vormen organiseert de fractie van GroenLinks aanstaande maandag 14 december een rondleiding. Start om 20:30 uur ter hoogte van de kerk aan de Naarderstraat.