Met ingang van 1 januari 2015 is de participatiewet in werking getreden. Belangrijk gevolg van dit kabinetsbesluit (PvdA en VVD-kabinet) was dat de toegang tot de sociale werkplaats (in onze regio de Tomingroep) en de Wajong (regeling voor jonggehandicapten) bijna volledig op slot ging. De gemeente kreeg de verantwoordelijkheid om al deze groepen, die qua inkomen een uitkering op grond van de Participatiewet ontvangen, te ondersteunen om weer zelfstandig in hun inkomen te voorzien. Maar helpen de re-integratieinstrumenten die ingezet worden nu echt om mensen aan het werk te krijgen? GroenLinks heeft deze discussie in Hilversum opnieuw op de agenda gezet.

Vorig jaar juni, toen het college van B&W haar plannen aan de gemeenteraad voorlegde, heeft Marleen Remmers van GroenLinks voorgesteld om eens op een andere manier naar gemeentelijke re-integratieplannen te kijken. "Laten we eerst eens kijken welke maatregelen werken en, wellicht nieuwe maatregelen ontwikkelen. Iedereen die zich enigszins in de materie verdiept zal, zo vermoed ik, nogal schrikken", aldus Remmers. "Lees bijvoorbeeld eens het artikel van Rutger Bregman, “Het failliet van de Nederlandse werklozenindustrie” ; landelijk worden er miljarden uitgegeven aan allerlei programma’s en activiteiten, terwijl de toegevoegde waarde daarvan ofwel niet bewezen is, ofwel nihil is. Waarom doen we (politici) dit dan? Blijkbaar omdat we het heel erg moeilijk vinden om te erkennen dat onze inspanningen geen toegevoegde waarde hebben, vinden we het onacceptabel om te aanvaarden dat een groep mensen in onze samenleving minder kansen heeft en weinig kansen heeft om een eigen inkomen te generen". Dat was ook een van de opmerkingen tijdens de behandeling van de Participatienota vorig jaar; dat het cynisch zou zijn om inwoners van Hilversum “ aan de kant te laten staan”.  Dat is ook niet wat GroenLinks voorstaat. GroenLinks vindt het cynisch om budget uit te geven waar re-integratie bureaus rijker van worden, de individuele werkzoekende niet mee geholpen wordt, en waar wij, als politici, ons geweten mee kunnen sussen (“ we doen al het mogelijke om mensen te ondersteunen om weer mee te doen aan de maatschappij”).

Wat wil GroenLinks dan wel? Om te beginnen vinden wij het belangrijk om de erkennen dat werkloosheid niet het probleem is van het individu; er zijn simpelweg te weinig banen. Binnen het huidige systeem (van zowel WW als Participatiewet) verplichten wij werkzoekenden te blijven solliciteren, terwijl we weten dat baankansen voor mensen ouder dan 50 jaar minimaal zijn. Wij zouden graag een fundamentele discussie willen over de uitvoering van de participatiewet; de uitvoering kent heel veel regels en regeltjes. Het systeem is gebaseerd op wantrouwen. Als uitkering ontvangende dien je voortdurend verantwoording af te leggen over je  handel en wandel. Helpt dat om mensen te stimuleren om de arbeidsmarkt weer te betreden? Naar onze opvatting niet. Het systeem houdt mensen in de bijstand gevangen en helpt niet om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

GroenLinks zou heel graag willen dat de gemeente Hilversum mee gaat doen aan experimenten zoals die in een aantal steden worden ontwikkeld. Dat worden op dit moment “vertrouwensexperimenten” genoemd; niet langer uitgaan van het idee dat elke bijstandsontvanger er alles aan doet om in de bijstand te blijven, maar de zaak omdraaien. Wat nou als iemand zelf vorm mag geven aan activiteiten in zijn omgeving, zonder belemmerd te worden door het huidige oerwoud aan regels en regeltjes?

Marleen Remmers  heeft de vergadering van de raadscommissie Samenleving van vorige week aangegrepen om deze discussie nog eens met elkaar aan te gaan. En vond deze vraag vorig jaar nog geen bijval. Nu gaven alle partijen aan dat zij wel eens met elkaar in gesprek wilden gaan over maatregelen die beter zouden kunnen werken. De wethouder gaat hierover een zogenaamde beeldvormende sessie organiseren. Eerst eens op een rijtje zetten welke instrumenten nu worden ingezet, wat de kosten daarvan zijn en welke resultaten dat oplevert. GroenLinks is blij met deze stap en kijkt uit naar de discussie.

Heb jij tips voor ons als fractie of wil je meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten en mail naar marleen.remmers@groenlinks-hilversum.nl