In april van dit jaar vonden er op initiatief van GroenLinks een aantal expertmeetings plaats over de gevolgen van alle wijzigingen binnen het sociale domein. Tijdens één van deze meetings nodigde Patista Nomikos de raadsleden uit om eens een kijkje te nemen bij de Mozarthof. Een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, waar zij als consulent stage en arbeid werkt. Op 26 september bracht GroenLinks-raadslid Marleen Remmers daarom samen met een aantal andere raadsleden een werkbezoek aan de Mozarthof. 

Nog voldoende plaats in de maatschappij?

Tijdens het werkbezoek gingen de raadsleden in gesprek met Patitsa en Trix Stöve, directeur van de school. Beiden zijn zeer bevlogen en betrokken bij het onderwijs en hun leerlingen. Belangrijkste aandachtpunt in dit gesprek was de vraag of er straks, na de decentralisaties, nog wel voldoende plekken zouden zijn voor deze leerlingen in de maatschappij. Volgens Marleen zijn veel van hen aangewezen op dagbestedingsplaatsen zoals deze op dit moment door zorginstellingen worden aangeboden. “De Tomingroep kan aan deze groep jongeren onvoldoende zorg en begeleiding bieden, maar ook deze kwetsbare groep jongeren wil wel een plaats in de maatschappij behouden. Bijvoorbeeld werken op een kinderboerderij, in de horeca zoals bij Puur Smaeck of de Burger King of in een kledingwinkel. Kortom bij ondernemers die tijd en energie willen en kunnen steken in de begeleiding van deze jongeren”. 

Valt er nog wat te kiezen?

Een veelgehoorde verzuchting die geslaakt wordt als het gaat over de decentralisaties is “Valt er nog wat te kiezen?” Wat Marleen betreft wel: “De aanbesteding van de dagbesteding klinkt als een theoretisch verhaal als wij daarover praten in het gemeentehuis. Maar voor deze jongeren is dat helemaal niet theoretisch. Voor hen gaat het over een plek waar zij zich, met hun mogelijkheden en beperkingen, met plezier kunnen inzetten. Maar niet alleen die werkplekken moeten  goed geregeld worden. Ook het vervoer van huis daarnaar toe is van belang. Blijft het straks mogelijk om deze leerlingen binnen de hele regio van en naar hun stageplek te brengen? Wat GroenLinks betreft wel. De burger staat immers centraal!?”



Nog veel onduidelijk

Er is nog heel veel onduidelijk over wat er gebeurt na 1 januari 2015 voor de leerlingen van de Mozarthof.  Patitsa vertelde bijvoorbeeld dat, omdat er leerlingen uit een grote regio naar de Mozarthof komen, zij gesprekken heeft met 25 gemeenten! En al die gemeenten vinden zelf het wiel uit…..



Inspirerend

Het was volgens Marleen een heel leerzaam bezoek. “Het is goed om te kijken naar de verbanden tussen de vaak abstracte discussies in het gemeentehuis en de realiteit in de praktijk. Het meest inspirerend van dit werkbezoek vond ik echter het gesprek met een aantal leerlingen van de Mozarthof, waarin zij vertelden van hun dromen en verwachtingen over hun toekomst. Laten we er met elkaar voor zorgen dat ook deze jongeren een plek houden in onze maatschappij!”