Wethouder Jooren-van der Boor (VVD) negeert de uitspraak van het Europese Hof dat Nederland MER-beoordelingen (MER = milieueffectenrapportage) slecht uitvoert en gaat onveranderd door. Om te beoordelen of voor het bouwproject voor de waterzuivering op Anna’s Hoeve (RWZI)ook een MER-toets verplicht is heeft Waternet in opdracht van het Hoogheemraadschap een MER-aanmeldingsnotitie geschreven. Jooren vraagt de gemeenteraad op basis van deze aanmeldingsnotitie woensdag akkoord te gaan met het voorstel geen MER-beoordeling uit te voeren. Naar het oordeel van GroenLinks klopt de aanmeldingsnotitie echter van geen kanten. Reden voor raadslid Frank Kool woensdag 26 januari jl. kritische vragen te stellen tijdens de behandeling in Discussie.
De uitspraak van het Europese Hof zegt dat rekening gehouden moet worden met de stapelingseffecten van alle geplande projecten in de omgeving. In de aanmeldingsnotitie valt echter te lezen dat geen rekening wordt gehouden met het woningbouwplan Anna’s Hoeve of de komst van het benzinestation aan de Anthony Fokkerweg. Ook valt er te lezen dat de effecten van de giftige grondberg op de stankcontouren van de waterzuivering niet te bepalen zijn, maar desondanks ‘positief’. Waar deze ‘positieve’ uitslag opgebaseerd is wordt niet vermeld.
De wethouder heeft geen zin in ‘lastige’ milieuregeltjes en wil de gemeenteraad op basis van een slecht rapport het besluit laten nemen geen MER-beoordeling te laten uitvoeren. De slechte kwaliteit van de aanmeldingsnotitie is bij uitstek een voorbeeld van de door het Europese Hof veroordeelde Nederlandse praktijk. Jooren (VVD) wil de gemeenteraad laten geloven dat de beoordeling van MER-aanmeldingsnotitie een formaliteit is.
Voor de bouw van de nieuwe waterzuivering heeft zij vorig jaar de PLANMER voor het bestemmingsplan laten schrijven en in de inspraakprocedure gebracht. Deze procedure loopt. Bij nalezing van dit rapport door GroenLinks blijkt dat ook het concept bestemmingsplan voor de waterzuivering geen rekening houdt met geplande projecten uit de omgeving.
Jooren rijdt volgens GroenLinks een scheve schaats en doet vervolgens of haar neus bloed. Niets aan de hand verzekert zij de gemeenteraadsleden. Tijdens de gemeenteraadsdiscussie van 26 januari jl. bleek echter dat door de ambtenaren van de gemeente Hilversum in het geheel niet kritisch naar de aanmeldingsnotitie was gekeken. Volgens hun politieke opdrachtgever Jooren was het immers toch maar een formaliteit. Voorts bleek bovendien dat Waternet als schrijver van de notitie de uitvoeringsorganisatie is van opdrachtgever Hoogheemraadschap.
Woensdag 2 februari debatteert de Raad verder over het onderwerp in Het Besluit. De overige raadsleden zijn inmiddels geïnformeerd.