De discussie rond een minimapas in Hilversum speelt al jaren. Ook in de vorige coalitieperiode zijn er diverse voorstellen ontwikkeld, allemaal zonder dat er een pas werd ingevoerd. Begin 2019 zijn de uitgangspunten van de pas vastgesteld. Nu anderhalf jaar later ligt er eindelijk een voorstel. Dat voorstel kunnen we kort samenvatten als teleurstellend. Dit is niet wat wij voor ogen hadden en dit voorstel draagt niet bij aan het doel van betere ondersteuning voor minima.

Wat is er mis met het voorstel? Je hebt verschillende soorten minimapassen. Passen waar je net als een betaalpas geld op kunt zetten om bepaalde producten te kopen. Denk hierbij aan budget voor de aanschaf van bijvoorbeeld een wasmachine. Je hebt passen waarmee je korting kunt krijgen bij allerlei winkels. Je betaalt bijvoorbeeld voor je koffie geen 2 euro maar slechts 1 euro. En je hebt passen waarmee je bepaalde diensten kan krijgen. Denk hierbij aan een abonnement bij de bibliotheek of de sportclub. Een combinatie van al deze opties is natuurlijk ook mogelijk.

In het voorstel voor de Hilversumpas dat er nu ligt, is de pas niet meer dan een plastic pasje zonder enige functionaliteit waarmee mensen zaken kunnen aanvragen bij het jeugdfonds sport en cultuur. Dit kan nu ook al en daarmee heeft de pas geen toegevoegde waarde. We kunnen op basis van dit voorstel niets anders zeggen dan dat het college haar huiswerk niet goed heeft gegaan en terug moet naar de tekentafel.

GroenLinks blijft zich inzetten voor het ondersteunen van mensen met een lager inkomen. Juist in deze coronatijd waar veel mensen zonder inkomen komen te zitten is dat extra belangrijk. Daarom zullen we los van de verdere plannen rond de minimapas bij de behandeling van de begroting in november met voorstellen komen om minima extra te ondersteunen.