Zowel op 14 juni als op 19 juni waren er informatieve buurtactiviteiten in Hilversum Zuid en Hilversum Oost. Deze stonden in het teken van de aanwijzing door het Rijk van zowel Zuid als Oost als beschermd stadsgezicht. Een beschermd stadsgezicht is een gebied met een bijzonder historisch karakter. In die zin is het terecht dat Zuid en Oost beschermd stadsgezicht worden. GroenLinks vindt dat energiebesparing en duurzame energieopwekking voor deze buurten mogelijk moeten blijven.

Echter, er ontstaat direct discussie over wat dan nog wel en niet wordt toegestaan in een beschermd stadgezicht. Immers, de gemeente moet na de aanwijzing door het Rijk een nieuw bestemmingsplan voor deze gebieden opstellen om het te beschermen gezicht te beschermen. Dus van de spreekwoordelijke dakkapel tot en met, jawel, woningisolatie en zonnepanelen wordt de vraag wat dan straks nog mag.

Het antwoord is dat we dat straks tevoren goed in het bestemmingsplan moeten regelen. De afweging van dat wat we vinden kunnen binnen een beschermd stadsgezicht moet daarin gemaakt worden. Maar dat er belemmeringen zijn om met behoud van historische kenmerken toch te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking kan er bij GroenLinks niet in.

Hilversum staat zich erop voor dat het straks een klimaatneutrale stad wil zijn. Dan moet er maximaal op CO2 worden bespaard door energiebesparing en door duurzame energieopwekking. Als zelfs in Amsterdam centrum met al zijn historische panden door de gemeente mogelijkheden worden gezien, dan is dat toch zeker ook in Hilversum mogelijk.

GroenLinks zal zowel bij het advies van de gemeente over de aanwijzing van Hilversum Zuid en –Oost aan het Rijk, als bij het aanpassen van het bestemmingsplan, wijzen op de noodzakelijkheid van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Want mooie monumenten en beschermde stadsgezichten gaan prima samen met duurzaamheid.