Gisteravond heeft de gemeenteraad van Hilversum op initiatief van GroenLinks een motie aangenomen die de nieuwe wijk Anna’s Hoeve een flink stuk duurzamer maakt dan voorzien. Collegepartijen D66, VVD en PvdA in Hilversum stemden de vorige vergadering in met een, wat duurzaamheid betreft, totaal uitgekleed Masterplan Anna’s Hoeve. Om toch maar iets te doen, is daarbij een subsidiepot beschikbaar gesteld om toekomstige eigenaren te bewegen iets duurzamer te bouwen. De angst van GroenLinks is dat dit geld versnipperd over alle woningen wordt ingezet. Dat leidt immers niet tot een duurzame wijk. De motie van GroenLinks draagt op om het geld in de eerste bouwfase in te zetten op het realiseren van energieneutrale woningen. Goed voorbeeld doet namelijk volgen.

Uit onderzoek blijkt dat met een extra, gerichte investering van 6.000 euro, een woning energieneutraal kan worden gebouwd. Het geld dat voor de nieuwe wijk Anna’s Hoeve is uitgetrokken om duurzaamheid te stimuleren moet daarop worden ingezet. Dat is de centrale gedachte achter de motie die op initiatief van GroenLinks, samen met ChristenUnie, PvdA en VVD is ingediend. Uiteindelijk bleek de meerderheid van de gemeenteraad Hilversum gelukkig toch gevoelig voor deze gedachte.

De motie heeft als uitgangspunt dat juist in de eerste fase van de nieuwe wijk, energieneutrale woningen moeten worden gebouwd. Dat is belangrijk, omdat die eerste fase daarmee trendsettend wordt voor de woningen die in latere fasen worden gebouwd. Want als je de uitgetrokken 600.000 euro deelt door de voorgenomen 600 woningen, dan levert 1.000 euro per woning maar weinig extra duurzaamheid op. De motie maakt de 600.000 euro effectiever door dit geld juist in de eerste fase voor energieneutrale woningen in te zetten.

Anna’s Hoeve, de laatste grote uitbreiding die binnen Hilversum nog mogelijk is, komt te liggen in een ecologisch kwetsbaar gebied. Een belangrijke reden om van deze wijk iets bijzonders te maken, vindt GroenLinks. En met het oog op de toekomst ook een duurzame wijk. Wil Hilversum in 2050 klimaatneutraal zijn, dan past alleen een nieuwe wijk die energieneutraal is. Bovendien worden in de toekomst de energiekosten alleen maar hoger, waardoor het niet sociaal is om mensen met veel te hoge energielasten op te zadelen.

Twee jaar geleden leken de plannen voor Anna’s Hoeve hoopgevend. Maar allengs werd duidelijk dat de schop in de grond vóór de verkiezingen voor D66, VVD en PvdA toch belangrijker is dan een kwalitatief goede wijk die de duurzame toekomst aan kan. Reden waarom GroenLinks tegen het Masterplan Anna’s Hoeve heeft gestemd. Door het initiatief te nemen om het beschikbare geld voor duurzaamheid slimmer in te zetten, wordt de nieuwe wijk gelukkig toch nog duurzamer dan aanvankelijk voorzien.