Op dinsdag 10 maart draait in het Filmtheater Hilversum de film The Shelter in het kader van “Movies that Matter”. GroenLinks raadslid Marleen Remmers is gevraagd om een korte inleiding te houden. Marleen vindt het belangrijk om de problematiek, zoals deze getoond wordt in de film, te vertalen naar de Hilversumse situatie. Zij heeft dan ook een aantal gebruikers van onze daklozenvoorziening in Hilversum gevraagd om mee te komen kijken naar de film. “Dat vind ik in het kader van ‘praten met’  in plaats van ‘praten over’ van grote toegevoegde waarde”, aldus Marleen. 

Movies that Matter
Elke tweede dinsdag van de maand vertoont Amnesty International in samenwerking met het Filmtheater in Hilversum een bijzondere speelfilm of documentaire. Daarbij vragen zij deskundige gastsprekers uit binnen- en buitenland, die verdieping geven aan de getoonde film en vragen van het publiek beantwoorden.

The Shelter (L’Arbi)
De film The Shelter van regisseur Fernand Melgar gaat over de winter in een opvangplek voor daklozen in Lausanne, Zwitserland. Immigranten uit Afrika, Oost- en Zuid-Europa zijn op zoek naar een beter leven in het rijke Zwitserland. Vastgelopen in het bureaucratische systeem brengen ze vaak de nacht op straat door, of als ze geluk hebben in het opvanghuis. Maar zelfs daar gaat de deur slechts af en toe voor hen open. De bewakers van het opvanghuis staan voor de lastige taak de daklozen te “sorteren”: vrouwen, kinderen en ouderen eerst, mannen later als er nog plek is. Hoewel er plek is voor 100 mensen, worden er slechts 50 “uitverkorenen” binnengelaten voor een warme maaltijd en een bed. De anderen weten dat het een lange nacht zal worden. The Shelter is een observerende documentaire waarin een probleem wordt vastgelegd waar vele steden in Europa (en wereldwijd) mee kampen. Gezien de groeiende hoeveelheid vluchtelingen wordt dit probleem alleen maar actueler en groter.

Daklozenopvang in Hilversum
In Hilversum hebben we de voorziening De Cocon. Daar is plaats voor 16 personen wat meestal genoeg is. Echter, als het heel erg koud is wordt het aantal plaatsen verdubbeld (en de beschikbare ruimte per persoon dus gehalveerd). In een incidenteel geval komt het voor dat, ook bij extreme koude, er geen plaats is voor iedereen die zich aanmeldt. Regelmatig vraagt GroenLinks in de gemeenteraad aandacht voor het behoud van de kwalitatief hoogwaardige voorziening zoals we die nu kennen, de Cocon. Volgens Marleen zitten daar wel een aantal discussiepunten aan vast. "Is het aantal plaatsen voldoende? Moet de lokale overheid daar wel voor zorgen? Of neemt dat voor een gedeelte de eigen verantwoordelijkheid over?" The Shelter is volgens haar daarom een uiterst actuele film die ook de Hilversumse dilemma’s goed laat zien. De film is daarom een aanrader voor iedereen die daar mee te maken heeft.  

Meer informatie
Ga voor meer informatie over Movies that Matter naar de website van de Amnesty groep Hilversum.
Kaartjes voor deze voorstelling reserveer je op de website van het Filmtheater Hilversum