We zijn er nog niet. Toch zien de nieuwe plannen voor het landgoed Monnikenberg en het daarop gelegen ziekenhuis er goed uit. Het biedt kansen voor zowel gezondheidszorg als natuur aan de oostkant van Hilversum. De gemeenteraad heeft gisteravond, 18 januari, voor het eerst de nieuwe plannen besproken. Het ziekenhuis, de behandelcentra, de projectontwikkelaar en het Goois Natuur Reservaat vragen de gemeente Hilversum om medewerking aan hun plannen. GroenLinks ziet dat de patstelling waarin de Monnikenberg jaren werd gegijzeld en waardoor het landgoed in de versukkeling raakte, nu eindelijk is doorbroken. En dat biedt kansen, zowel voor betere gezondheidszorg als voor betere natuur .
GroenLinks heeft nog niet ingestemd met de plannen. De gemeenteraad bespreekt op 1 februari aanstaande de plannen opnieuw en zal dan besluiten tot medewerking en onder welke voorwaarden. En over die voorwaarden zal het vooral moeten gaan. Want de procedure is nu zo dat als de gemeente straks medewerking verleent, er een bestemmingsplan voor het gebied wordt opgesteld. En daarvoor zal nog de nodige informatie op tafel moeten komen. Belangrijk daarin is een zogenaamde milieueffectrapportage (MER). In deze MER zal wat GroenLinks betreft nog het een en ander goed uitgezocht moeten worden.
Zo heeft GroenLinks aandacht gevraagd voor niet alleen de plannen op de Monnikenberg maar ook de plannen rond de Monnikenberg. Het plan van het ziekenhuis en anderen zal door ons op zijn eigen kwaliteit worden beoordeeld en toch zijn enkele andere ontwikkelingen van belang. Immers naast de woningbouw op de Monnikenberg staan er voor de hele oostkant van Hilversum flinke bouwplannen op stapel. Zoals Anna’s Hoeve en het oude Philipsterrein. Ook zal de A27 worden verbreed. Al deze ontwikkelingen bij elkaar hebben invloed op natuur, verkeersafwikkeling, luchtkwaliteit, etc.
Daarnaast heeft GroenLinks aandacht gevraagd voor de fasering van het plan in de tijd. Dat is niet alleen van belang voor de bouw van woningen in relatie tot die andere ontwikkelingen aan de oostkant én de haalbaarheid van plan Monnikenberg zelf. Het is ook van belang dat zorgvuldig met de fasering van de kap van bomen wordt omgegaan. Niet eerst kappen en het jaren braak laten liggen en dan pas daarna compenseren. En GroenLinks heeft nog wel wat vragen over de wijze van en vooral kwaliteit van de compensatie van verloren gegane bomen en andere natuur. GroenLinks wil de kap van oude bomen accepteren omdat Hilversum er veel voor terugkrijgt. Zowel in gezondsheidszorg als in natuurontwikkeling. Maar alleen zorgvuldig en met de juiste compensatie en garanties voor toekomstig groenbeheer.
Een regionaal innovatief gezondheidspark met een nieuw ziekenhuis op de Monnikenberg. Goed ingepast in de keten van gezondheidszorg in Hilversum en in natuur en landschap van de Monnikenberg. Als dat allemaal goed gaat en waarom zou dat niet, dan wordt Hilversum er volgens GroenLinks rijker van. Betere gezondheidszorg voor Hilversum en de regio die samengaat met mooie toegankelijke natuur op de Monnikenberg.