Begin oktober ging een delegatie van GroenLinks Hilversum, Wijdemeren en Huizen op bezoek in Nijmegen, "Green Capital of Europe 2018". Startpunt was het circulaire Green Capital-paviljoen op het stadsplein Kelfkensbos.

Bert Lagerweij, programmacoördinator Duurzaamheidscafé Nijmegen, leidde ons door het Valkhofpark naar de prachtige Ooijpolder. Vanuit het centrum van Nijmegen wandel je in enkele minuten de natuur in. De herinrichting van dit gebied zorgt voor een belangrijke buffer om de hoogwaterstand in de Waal in te perken. Daarnaast is het gebied een bijzonder recreatiegebied geworden, met drukbezochte stad-stranden.

Vanuit de Green Capital gedachte is er voor iedere maand een duurzaam thema benoemd, waarbij de Nijmegenaren werden uitgedaagd om "challenges" aan te gaan. Zo is langs de Waalkade de "Walk of Waste" te bewonderen: alle prullenbakken zijn door kunstenaars gepimpt. Het is nu een feest om je afval netjes in de prullenbak te gooien! Ook de openbare watertappunten zijn door kunstenaars verfraaid.

Na de stadswandeling was er een ontmoeting met een afvaardiging van de GroenLinks-fractie Nijmegen in LUX, filmhuis en cultureel podium in Nijmegen. GroenLinks Nijmegen telt momenteel maar liefst 11 raadsleden en 3 wethouders.

In LUX wordt ook het Duurzaamheidscafé Nijmegen georganiseerd: avonden vol informatie, inspiratie en debat over duurzaamheid. In combinatie met een hapje, een drankje en muziek. In het Green Capital-jaar is er maandelijks een café, daarna weer eens per kwartaal. De avonden zijn inmiddels steevast uitverkocht.

Zowel het paviljoen als het Duurzaamheidscafé worden gerund door een grote groep enthousiaste vrijwilligers, ondersteund door bedrijfsleven, de gemeente en de Universiteit Nijmegen. Ik ga aan de slag om ook in Hilversum een Duurzaamheidscafé op te zetten. Wordt vervolgd!