“Hilversum wil het Raabos verkopen” kopte de regionale krant op 12 december jl.. Ter ondersteuning van een actie van de bewoners van de Zwinglilaan, de stichting Vrienden van Kerkelanden en de werkgroep Raabos, heeft de fractie van GroenLinks bij het college aangedrongen op een onderzoek naar een mogelijke overdracht aan GNR. Dit is de beste garantie voor het behoud van dit stukje natuur. Dit is al jaren ons uitgangspunt, zo stelt fractielid Frank Kool. En ook de komende jaren blijft GroenLinks zich inzetten om zoveel mogelijk stukken natuur in en rond onze gemeente te behouden. De rol en de financiële mogelijkheden van het GNR zijn daarin van groot belang.

Het overdragen van gronden is in het Gooi al een traditie vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw. Het GNR is opgericht met de doelstelling de Gooise natuur te eeuwigen dagen te beschermen. Eenmaal overgedragen kan de gemeente niet meer in de verleiding komen stukken natuur op termijn alsnog te bebouwen. Hierdoor is in het Gooi waardevolle natuur ontstaan die het inmiddels waard is onderdeel te vormen van de ecologische hoofdstructuur en te verworden tot onderdeel van een nieuw op te richten Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug (van Rijn tot Eemmeer). Die waarde betaalt zich inmiddels ook uit in een prettig woonklimaat en een woningbestand dat structureel economisch hoger wordt gewaardeerd dan elders.

Voor het Raabos werden in het verleden regelmatig plannen gemaakt om een andere bestemming aan dit stukje natuur te geven. Het waren de inwoners van het Gooi die telkens weer voor het behoud in actie kwamen. Ondertussen onderhield de werkgroep Raabos het bos jarenlang met vrijwilligers. Dit voorjaar beloonde GroenLinks de inzet van de werkgroep nog met een dik verdiend groen lintje.

Aan de overdacht van het Raabos aan het GNR zit echter ook een keerzijde. Het areaal van te onderhouden natuur in het Gooi is almaar opgelopen. Het geld voor de aankoop van natuur door GNR komt van giften van bijvoorbeeld de Nationale Postcodeloterij. Maar deze gelden dekken niet de structurele kosten van onderhoud en beheer. En helaas zijn de bijdragen van de in GNR participerende Gooise gemeenten aan deze kosten in de loop der jaren zwaar achtergebleven in relatie tot de toenemende omvang van het te beheren areaal. Bovendien leert nader onderzoek dat de Gooise gemeenten de voordelen van BTW teruggave die uit de transacties volgen in eigen zak steken en niet ten goede van het beheer van de Gooise natuur laten komen. Hiermee wordt het GNR tekort gedaan. Nu verlangen de gemeentebesturen daar bovenop ook nog eens structureel 10% bezuinigingen van het GNR. Hiermee maken zij het wat GroenLinks wel erg bont! Wel de lusten niet de lasten? Helaas hebben de Gooise gemeenteraden nog onvoldoende aandacht voor de situatie . GroenLinks gaat hier zowel lokaal als regionaal verandering in brengen.

Het Raabos heeft de gemeente – door de inzet van de vrijwilligers van de werkgroep Raabos – jarenlang niets gekost. De gemeente is daarom wat GroenLinks betreft deze bewoners schatplichtig. Deze schatplichtigheid laat zich goed vertalen in een structurele verhoging van de participanten bijdrage aan het GNR, in de juiste verhouding tot de grootte van het gebied. Hilversum moet zich hier als grootste gemeente in het Gooi bij de andere participanten sterk voor maken, vindt fractielid Frank Kool. Het GNR heeft juist nu Amsterdam heeft aangegeven uit het GNR te willen treden onze steun nodig.