Zoals sommigen van jullie weten ben ik naast raadslid van GroenLinks en journalist ook een groot liefhebber van architectuur en oprichter van de website dudok.org. In die rol heb ik onlangs onderzoek gedaan naar het door Dudok ontworpen VVV-kantoor. Daaruit blijkt dat het Verkeershuisje buitengewoon succesvol is geweest in de ontwikkeling van het toerisme in Hilversum. En zeer geliefd bij de Hilversummers.

In samenwerking met de krant en het Dudok Architectuur Centrum zetten we Hilversums verloren Verkeershuis in november in het zonnetje met een serie artikelen, de speciale website verkeershuisje.org en een expositie die binnenkort geopend wordt in Tante Jans.

Tot zover heeft dat allemaal niets met mijn raadswerk te maken, want in de raad heb ik nu eenmaal weinig bemoeienis met het Stationsgebied. Dat is bij collega Lex van Waarden in goeie handen. Maar als je intensief met zo’n verloren stukje erfgoed bezig bent en je ziet raadscollega’s druk bezig met de plannen voor het nieuwe Stationsgebied, dan is de volgende stap snel gezet: is de herinrichting van het Stationsgebied geen unieke kans om het Verkeershuisje te herbouwen? Als verbinding tussen het nieuwe en het oude Hilversum. Met gebruik van de oude resten, die ooit zorgvuldig zijn opgeslagen. Of in moderne vorm, met duurzame materialen. Bijvoorbeeld als onderkomen van de ‘nieuwe VVV’, Hilversum Marketing?

Hoe prachtig zou dat zijn: aan de oostkant van het station Dudoks 100 jaar oude politiepost, aan de nieuwe centrumkant het 100 jaar geleden geopende Verkeershuis. Wat een warm welkom in de stad van Dudok!

Natuurlijk, het is nog maar een idee en talloze vragen moeten nog beantwoord worden. Maar als er ooit een kans was om Hilversum dit verloren stukje erfgoed terug te geven, is het nu. Daarom zal ik tijdens de raadsvergadering van 11 november een motie indienen met het verzoek aan het college om de mogelijkheden van herbouw van het Verkeershuisje te onderzoeken en de wenselijkheid daarvan te beoordelen.

Het erfgoed van Hilversum is van ons allemaal, niet van GroenLinks. Daarom heb ik de andere fracties in de raad gevraagd om de motie te steunen en gezamenlijk in te dienen. Als dat uiteindelijk lukt en het Verkeershuisje keert terug op het Stationsplein, dan laten we onze wereld een stukje mooier achter, om de grote bouwmeester zelf maar eens te citeren. Steun u de actie? Teken dan de petitie op verkeershuisje.org. Aanrader: In deze fraaie animatie kan je zien hoe het Verkeershuis er 100 jaar geleden bij stond, met een knipoog naar nu.