Peter Veenendaal, van huis uit journalist, wordt vanavond tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als raadslid voor GroenLinks. Wie is Peter en waar staat hij voor als politicus? 

Ik ben 60 jaar, getrouwd met Ellen Harmsen en trotse vader van twee prachtige twintigers. In 2002 zijn we in Hilversum komen wonen maar ik ken de stad al veel langer. Mijn moeder was Hilversumse en mijn vader komt uit ’s Graveland. In mijn kinderjaren heb ik bijna alle schoolvakanties doorgebracht bij oma Hogenbirk in de Primulastraat.

Sinds mijn 20ste ben ik journalist. Eerst lange tijd bij regionale kranten gewerkt, later bij een groot persbureau, AVRO Radio en ten slotte heel lang bij de Wereldomroep. Ik was de laatste chef van de Nederlandse redactie, voordat die in 2012 werd opgeheven. Prachtig omroepbedrijf was dat. Daarna ben ik nog een tijd manager geweest van RNTC, het trainingscentrum voor omroepjournalisten uit ontwikkelingslanden. Sinds vorig jaar werk ik als videoredacteur bij het Hilversumse Videonieuwsbericht.

Journalist zijn is meer een levenshouding dan een beroep, vind ik. Eerst de feiten verzamelen en controleren, dan pas je oordeel vormen. Dat wordt steeds zeldzamer. Feiten doen er vaak niet meer toe. Met liegen, schelden en schreeuwen word je president van Amerika, dus waarom zou je moeite doen om de waarheid te vinden? Heel treurig word ik daar soms van.

Ik vind het tijd om wat terug te doen voor die mooie stad waar ik met zoveel plezier woon. Duurzaamheid is mijn belangrijkste drijfveer. Deze wereld groener en mooier achterlaten voor de komende generaties.

Ik denk dat die journalistieke benadering me als raadslid van pas kan komen. Ik zoek graag uit hoe het zit en probeer vanuit die kennis bruggen te slaan om resultaten te boeken. Daar ben ik heel pragmatisch in. Het debat om het debat laat ik graag aan anderen over. Het gaat mij om het resultaat.

Ik heb me nooit eerder actief met de politiek bemoeid. Ik was al druk genoeg en bovendien vond ik het als journalist prettiger om helemaal onafhankelijk te zijn. In mijn huidige werk als videomaker speelt dat minder. Wij maken films voor bedrijven en organisaties zonder politieke lading.

Ik vind het tijd om wat terug te doen voor die mooie stad waar ik met zoveel plezier woon. Duurzaamheid is mijn belangrijkste drijfveer. Deze wereld groener en mooier achterlaten voor de komende generaties.

Naast werk en politiek ben ik druk met fietsen, tophockey (kijken) en architectuur. Ik ben oprichter en redacteur van de website www.dudok.org. Daar komen wekelijks honderden mensen uit de hele wereld kijken naar de scheppingen van de Hilversumse bouwmeester. En dan nu raadslid zijn in Dudoks prachtige Raadhuis: dat is wel een geweldige bonus.