De gemeenteraad stemde woensdag 27 januari in met een krediet van € 120.000,- ter vergroening van het centrum. Dit besluit is het eerste resultaat van het kort voor de zomer door GroenLinks ingediende 1000 bomenplan.
Fase 1: Quick wins
De verdere vergroening van Hilversum wordt door de gemeente in twee fasen aangepakt. In de eerste fase (waar nu het krediet voor is verstrekt), bestaat uit zogenaamde quick wins en lopende projecten. Die quick wins zijn plekken in het centrum waar op korte termijn extra bomen geplant kunnen worden ,zoals in de Bussumerstraat, op het Wagenmakersplein en het Herenplein. Bij de lopende projecten gaat het om bijvoorbeeld de herinrichting van het marktterrein en de nieuwe wijk Anna’s Hoeve.
Fase 2: In overleg met wijken en buurten
Voor de tweede fase wordt een plan van aanpak gemaakt. De gemeente wil in ieder geval in gesprek gaan met de inwoners van de minst groene wijken en buurten in Hilversum, zodat samen naar de mogelijkheden voor extra bomen gekeken kan worden. Dus weet jij nog plekken in jouw wijk waar wel extra bomen gepland kunnen worden? Laat het de gemeente weten.
Natuur in de bebouwde kom belangrijk
GroenLinks is blij dat de gemeente het 1000 bomenplan voortvarend op pakt. Al ruim 25 jaar zijn wij dé pleitbezorger voor meer groen in Hilversum. Naast het behoudt van de prachtige natuur rondom de stad, vinden wij ook groen in de bebouwde kom erg belangrijk. Hilversum heeft namelijk niet zoveel binnenstedelijk groen en het groen dat we wel zien is vaak onderdeel van de tuinen van de inwoners.
Groen is niet van zelfsprekend
Toch wordt het schaarse groen van Hilversum telkens weer bedreigd. Onlangs nog in de discussie voor meer parkeerplaatsen langs de Taludweg, waarbij door sommigen het opofferen van de groene zoom langs de Oude Haven bespreekbaar was. Nog steeds wordt door de gemeente te gemakkelijk ingestemd met bomenkap. Ook wordt er vaak niet goed toegezien op het de uitvoering van de herplantingsplicht. Aan de Piet Hienstraat kan de Alliantie bijvoorbeeld haar bomen verwaarlozen zonder daarop door de gemeente te worden aangesproken. Bomen kunnen niet zelf komen inspreken bij de gemeente. Daarvoor is een partij nodig die dit belang consequent verdedigt en op de politieke agenda zet.