Op 24 september vond in het A. Roland Holst College het najaarsdebat van GroenLinks plaats. Aanleiding was de discussie in de raad van Hilversum in maart van dit jaar, waarin het leek alsof het belang van de ondernemer van de snackkar tegengesteld was aan het belang van de school om gezonde voeding te stimuleren. GroenLinks vindt gezonde voeding het debat meer dan waard, en besloot dan ook om gezonde voeding in een veel breder perspectief te plaatsen.
Monique Ridder
Belangrijke sprekers waren Monique Ridder, gezondheidswetenschapper, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar eet- en beweeggedrag onder jongeren en daarvoor gesprekken heeft gevoerd met jongeren zelf, ouders en scholen. Bij ongeveer 15 % van jongeren tussen 12 en 15 jaar komt overgewicht voor en hoewel er van diverse kanten aandacht is voor vermindering van dat percentage komen succesvolle programma’s nauwelijks tot stand.
Rob Oudkerk
Huisarts, voormalig politicus, presentator van “1 op Straat” en ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) Rob Oudkerk sprak over programma’s die in diverse steden wél resultaat hebben geboekt. Hij geeft aan dat het probleem van overgewicht alleen goed aangepakt kan worden als iedereen daar zijn eigen rol in oppakt; aanwezigen waren het er over eens dat de belangrijkste rol die van ouders is. Daar moet de basis gelegd worden zodat kinderen leren verstandige keuzes te maken. Maar ook de school kan en moet haar steentje bijdragen door gezonde keuzes gemakkelijker te maken. Een goed voorbeeld hoe dat kan is door jongeren te betrekken bij de producten die de kantines van de school in de pauzes verkopen. En ook partijen zoals de lokale overheid en sportverenigingen moeten de handen ineen slaan om een eensluidende boodschap te verkondigen. Rob Oudkerk hield partijen voor dat ook private partijen in de aanpak betrokken moeten worden, wat betekent dat er op lokaal niveau afspraken gemaakt zouden moeten worden met de supermarkten.
Gevolgen debat in gemeenteraad
Het debat in de gemeenteraad van maart jl heeft ook een aantal goede zaken opgeleverd: de rector van zowel het Comenius als het A. Roland Holst College hebben nog eens heel kritisch naar hun eigen producten in de kantines gekeken, en sinds kort zijn er watertappunten op de scholen. Ook Youness Boughlalah (de ondernemer met de snackkar) heeft naar aanleiding van het debat zijn assortiment gezonder gemaakt.
Sociaaleconomische factoren
Er is nog veel meer te zeggen over de aanpak tegen overgewicht. Onder andere dat de verschillen al op zeer jonge leeftijd zichtbaar worden, dus dat ook lagere scholen (en kinderdagverblijven en peuterspeelzalen) bij de aanpak betrokken moeten worden. Ook het verband tussen sociaaleconomische factoren en overgewicht is een discussie waard. Voedingswetenschapper Jaap Seidell weet de insteek zoals GroenLinks die voorstaat treffend te verbeelden: “gezond leven is als een bal oprollen tegen een helling. De bal en het rollen zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar overheid en industrie zijn verantwoordelijk voor die helling. En in sommige wijken is die helling gewoon té steil.”
Vervolg van het najaarsdebat
Wat GroenLinks betreft: we zullen zeker in de raad aankaarten dat wij het van belang vinden om de strijd tegen overgewicht te intensiveren en samenwerking tussen partijen te bevorderen. En laten we de rol van de gemeente daarbij niet bagatelliseren: in overleggen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke partners wordt het onderwerp “gezonde keuzes” geagendeerd. En bij de inrichting van speelterreinen en openbare ruimte zullen wij pleiten voor watertappunten.