De websites van de gemeente Hilversum zijn onvoldoende toegankelijk voor burgers met een beperking. Dat kwam naar voren tijdens de discussie over het informatiebeleid van de gemeente voor de komende jaren. Wethouder Lon Jooren is echter niet van plan daar wat aan te doen. Dit antwoordde zij op de vragen van GroenLinks. Hoe is het mogelijk dat de gemeente deze groep burgers uitsluit van belangrijke informatie, vraagt fractiemedewerker Hubert van Mastrigt zich af. Terwijl er binnen de overheid heel heldere afspraken en richtlijnen voor bestaan. De wethouder weet het schijnbaar beter.
De overheid is er voor iedereen. Dat is voor ons zo vanzelfsprekend dat we niet stilstaan bij een probleem waar ruim twee miljoen Nederlanders last van hebben. Het gaat om laaggeletterden, dyslectici, slechtzienden en mensen voor wie Nederlands niet hun eerste taal is. Zij hebben moeite met lezen en/of met de toegankelijkheid van websites. Overheidsorganen en instellingen houden hier bij het aanbieden van informatie vaak geen rekening mee. Daarom zijn in opdracht van de overheid de Webrichtlijnen ontwikkeld.
De websites van Hilversum voldoen bij lange na niet aan deze Webrichtlijnen. Terwijl ze wel verplicht zijn voor de overheid. Niet op basis van een wet, maar op basis van afspraken. Maar als het aan wethouder Jooren ligt gaat daar geen verandering in komen. In de nota dat de kaders schept voor het informatiebeleid van de gemeente in de komende jaren wordt hiervoor geen ruimte vrijgemaakt. Ook niet na vragen en aandringen van GroenLinks met steun van de SP. GroenLinks is van mening dat een deel van de Hilversumse inwoners hierdoor uitgesloten wordt van belangrijke digitale informatie waar zij recht op heeft. En dat is niet acceptabel.
Ook in Hilversum wordt gekozen voor verdere digitalisering van de informatie, in plaats van papier. Dat is op zich een goede zaak. En wel met websites die aan de Webrichtlijnen voldoen. Hiermee kan Hilversum zoveel mogelijk burgers bereiken. Het zorgt ervoor dat deze websites door iedereen gelezen en gebruikt kunnen worden. Ook door bezoekers die slechtziend, blind of doof zijn, of bijvoorbeeld kleurenblind of dyslectisch. Maar ook mensen die niet zo vaardig zijn op het internet en mensen die minder goed Nederlands spreken zijn gebaat bij toegankelijke websites. De sites die aan deze richtlijnen voldoen zijn herkenbaar aan het Waarmerk Drempelvrij.
Meer informatie en achtergronden over de Webrichtlijnen en Waarmerk Drempelvrij zijn te vinden op:
http://www.webrichtlijnen.nl
http://www.drempelvrij.nl