Op 10 oktober 2019 vond de uitreiking van de Hilversum100-prijzen plaats. Gebouw M aan de ’s Gravelandseweg zat vol met Hilversumse duurzame denkers en doeners. Iedereen ging al snel met elkaar in gesprek over meer groen, minder afval, lekker vegan, schone energie en slim ondernemen. Vijf ondernemers en een wethouder inspireerden met hun verhalen over koplopen. Samen kozen we de winnaars van de publieksprijzen. De jury geeft acht inzendingen een financieel zetje in de rug.

Festival 'Kleiner en Minder' op het Oosterspoorplein, door Marileen Fabels, voorzitter GroenLinks Hilversum/Wijdemeren en duurzaamheidscoach

"Een duurzaamheidsfestival rond duurzaamheidsdag zou een goed idee zijn, ergens op een plek waar veel mensen langslopen. Zo begon dit voorjaar de gedachte om mensen te prikkelen en nieuwsgierig te maken door het zien van een tiny house. Een object wat duurzaam wonen en leven uitstraalt en vertegenwoordigt. Het werd een week lang met PLUpetit op het Oosterspoorplein met elke dag een ander thema om daarmee iedereen handvatten te kunnen geven morgen weer een stap te zetten in het verkleinen van je footprint. De thema’s waren: Groen in de wijk, wonen en energie, voeding, reizen, spullen en een duurzame markt als afsluiting. Halverwege viel er vanuit de H100 challenge een prijs op dit plan omdat het de drie grootste CO2 vreters aanpakt: wonen, voeding en spullen. De prijs maakt het mogelijk dit langer uit te dragen.

Het was een mooie week met allemaal duurzame gesprekken in en rond het huisje. Ik bleef achter met twee ideeën om te gaan uitvoeren. Om te beginnen een duurzame markt elk kwartaal op het Oosterspoorplein en een Groen Fonds oprichten voor duurzame doeners. Niet elke duurzame doener krijgt het voor elkaar met zijn/haar activiteiten een inkomen te genereren. Op de een of andere manier vinden veel mensen dat advies en informatie over een duurzamer leven gratis moet zijn. Maar wat als je dit goed kunt en passievol je week vult met dit soort adviezen, gesprekken en informatie? Zou het dan niet mooi zijn dat er een Groen Fonds is waarop je kunt solliciteren voor een basisinkomen? Of voor een normaal ZZP-uurloon betaald krijgt per advies? Misschien een mooi initiatief voor Groen Links om zich voor in te zetten."

De prijswinnaars van de Hilversum100 Challenge 2019

PLUpetit, het Feest van Kleiner & Minder – Marileen Fabels (€5.000)

Hilversumse grootouders voor het klimaat – Jogchum Kooi (€1.000)

Komt een Vegan bij de Slager – Nienke Ross (€3.500)

Future Festival – Renske Schiemer (€5.000)

Het Groene Clubhuis – Bertus Wiggerts (€5.000)

Duurzaam, lekker en voedzaam vegetarisch koken – Hester Gietelink (€2.500)

Proeftuin De Buitenhof – Wietse Bakker, Toma van den Bosch en Eva Vos (€5.000)

Wijkkrachtgroepen – Aernoud Olde (€ 1.000 Rabo Duurzaam Wonenprijs)

Central Park Hilversum - Publieksprijs (€2.500)

Hilversum Children's Designathon (€500)

GroenLinks Hilversum/Wijdemeren is heel trots op haar voorzitter, die met haar festival en haar netwerk niet alleen een prachtige prijs won, maar ook liet zien dat je door samenwerking die duurzaamheid heel makkelijk dichtbij brengt!

Meer informatie: www.hilversum100.nl. Op deze website vind je ook een fotoverslag van 10 oktober 2019.