In een brief aan de raad schrijft PvdA wethouder Jan Rensen dat dankzij het initiatief van GroenLinks Hilversum kans maakt om aangewezen te worden als experimenteergebied leegstandsbestrijding door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. En dat is goed nieuws. In de aangewezen experimenteergebieden is de aanpak van leegstand intensief. Dit betekent niet dat de gebieden regelvrij zijn, maar wel dat maximaal gebruik gemaakt zal worden van bestaande maatregelen en de ruimte die bestaande regelgeving biedt. Hilversum zet zich op de kaart als een gemeente die leegstand daadwerkelijk aanpakt.
In de raadvergadering van 11 mei jongstleden is door de GroenLinks fractie een motie ingediend met de oproep aan het College zich te melden bij de minister van I&M om als experimenteergebied aangewezen te worden ter bestrijding van de leegstand onder kantoren. Leegstand is een groot structureel probleem waar ook Hilversum mee te maken heeft De markt is meer dan verzadigd en miljoenen vierkante meters zullen ongebruikt leeg blijven staan. Dat is geen verantwoord ruimte gebruik. De problematiek is evenwel weerbarstig door een samenspel van balanswaarden, regelgeving en procedures. Vanzelf lost het zich echter niet op. De overheid heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om het vlot trekken van de problematiek al weet ze nog niet goed hoe.
Om het antwoord op die vraag beantwoord te krijgen wil de minster experimenteergebieden aanwijzen. De contacten tussen de wethouder en het ministerie zijn gelegd. De fractie van GroenLinks is blij met dit tussenresultaat.
Gebieden of gebouwen die zich naar het oordeel van GroenLinks uitstekend lenen voor deze aanpak zijn onder meer het GAK-gebouw aan de Stationsstraat, Bedrijventerrein Kerkelanden, de kantoorruimtes aan de Larenseweg, de kantorenstrook Hoge Naarderweg t/o het raadhuis (AVRO, Krooymans).