In de afgelopen maanden is er door de huisartsen, ziekenhuis en gemeente een eerste notitie geschreven over de toekomst van de eerstelijnszorg in Hilversum. Afgelopen woensdag besprak de gemeenteraad van Hilversum deze notitie. GroenLinks is positief over de eerste stappen die zijn gezet. Raadslid Inke Logtenberg drong woensdagavond aan op duidelijkheid ten aanzien van de coördinatie in het vervolgproces. Ook verzocht zij de wethouder te zorgen dat alle eerstelijns zorgaanbieders participeren in dit proces. Kwaliteit gaat hier boven snelheid.

Rol gemeente
De eerstelijnszorg levert een bijdrage aan het gezond blijven van mensen. Het is de ‘ruggengraat’ van onze gezondheidszorg en vervult een belangrijke functie binnen de gehele gezondheidszorg. De rol van de gemeente in de eerstelijnszorg is niet altijd even duidelijk. Zij is niet alleen verantwoordelijk voor het voorzien in mogelijkheden van vestigingsplaatsen maar heeft daarnaast ook een regierol. Ook in de openbare gezondheidszorg en de jeugdgezondheidszorg heeft de gemeente al lang een taak. Met de komst van de WMO en de inzet van een geïntegreerde eerste lijn moet deze gemeentelijke regierol worden versterkt. Dat heeft wethouder Van der Want op zich genomen, wat nu resulteert in een eerste gedachtevorming over de eerstelijnszorg in Hilversum.

Wijkgerechte benadering
De eerstelijnszorg moet makkelijk bereikbaar zijn voor zeer gevarieerde patiënten problemen. Een goed functionerende eerste lijn is het laagdrempelig aanspreekpunt dicht bij huis voor alle zorgvragen. In de eerste nota visie eerstelijnszorg geven huisartsen, ziekenhuis en de gemeente aan dat zij een wijkgericht benadering willen. ‘De gemeente moet zorgen voor voldoende, en adequate eerstelijnsvoorzieningen met een behoorlijke spreiding door heel Hilversum’,  vindt raadslid Inke Logtenberg.

Juist waar een wijkgerichte benadering moeilijk tot stand komt, kan de gemeente faciliteren dat een vestiging in een bepaald deel van de gemeente wordt bespoedigd. Zoals de gemeente Hilversum dat nu in samenwerking met de huisartsen probeert te bespoedigen in Hilversum Noord en Oost.

Samenhangend aanbod
Wat GroenLinks betreft gaan we nog een stap verder in het faciliteren van de eerstelijnszorg. Logtenberg vindt dat de gemeente moet sturen en aandringen op een samenhangend aanbod van welzijn, preventie en zorg, waarbij de wijkgerichte benadering centraal staat. Logtenberg vindt dat er per wijk gekeken moet worden hoe het aanbod nu uitziet en welke mogelijkheden er zijn om met verschillende eerstelijnszorgaanbieders in een centrum dat aanbod gerealiseerd kan worden. Deze beleidslijn zou in de komende periode moeten worden uitgewerkt.

Coördinatie
Er ligt een belangrijk struikelblok bij de totstandkoming van eerstelijns gezondheidscentra: de coördinatie. Wie voelt zich verantwoordelijk en gaat dit proces leiden? Wethouder van der Want heeft woensdagavond in de raadsvergadering aan gegeven dat hij het proces van visie formulering en uitwerking voor de eerstelijnszorg gaat leiden. GroenLinks is blij met deze actieve houding van de wethouder ten aanzien van de zorg. De wethouder neemt zijn taak zeer ruim op, dat vindt Logtenberg bijzonder positief.

Participatie
De gemeente heeft ook de taak om minder grote groepen van zorgaanbieders in de eerste lijn te laten participeren. In de visie die tot nu toe is uitgewerkt, is om pragmatische redenen slechts met de huisartsen en het ziekenhuis op een actieve wijze gewerkt. GroenLinks vindt dat in de volgende stappen alle eerstelijnszorgaanbieders de mogelijkheid moeten krijgen om mee te denken en praten. GroenLinks stelt kwaliteit boven snelheid. Goede gezondheidszorg is afhankelijk van een goed ingerichte eerstelijnszorg. Daarin heeft de gemeente een verantwoordelijkheid en die moet zij nemen.