Een vangnet voor alle Hilversummers

Het zal je maar gebeuren. Je wordt plotseling ontslagen of er overkomt je iets waardoor de vaste grond onder je voeten vandaan wordt geslagen. Inkomsten vallen weg of worden minder, terwijl de rekeningen wel moeten worden betaald. Schulden ontstaan en drukken op een toch al moeilijke situatie. Nee, een fijn beeld is het zeker niet, maar het is wel iets wat iedereen kan gebeuren. Pech is niet altijd te voorkomen, is niet je eigen schuld, en kan iedereen overkomen. Veel mensen weten een moeilijke situatie op tijd op te vangen, met behulp van het eigen sociale netwerk, familie en vrienden. Helaas geldt dit niet voor iedereen. En in dat soort gevallen kunnen alle Hilversummers terecht bij het Sociaal Plein voor hulp bij het oplossen van hun schulden.

Vaak duurt het een tijd voordat inwoners hun weg naar het Sociaal Plein weten te vinden. En dat is jammer. De redenen zijn divers; Mensen geloven dat ze hun situatie zelf kunnen oplossen. Of ze weten simpelweg niet dat ze hulp bij hun problemen kunnen krijgen. En in veel gevallen speelt schaamte een rol. Veel mensen denken – meestal onterecht – dat ze hun problemen zelf hadden kunnen voorkomen. De stap naar het Sociaal Plein moet dan ook worden gezien als wat het is; een teken van moed.

Deze moed hoort te worden beloond met snelle en daadkrachtige hulp. De medewerkers van het Sociaal Plein werken keihard om de persoonlijke situatie en onderliggende problemen te inventariseren, schuldeisers te benaderen, en helpen inwoners van Hilversum om weer de baas te worden over hun eigen leven, inclusief hun financiële situatie. De afgelopen jaren zijn in Hilversum op het gebied van schuldhulpverlening grote stappen gezet. Zo benaderde het Sociaal Plein dit jaar proactief al ruim duizend mensen bij signalen van schulden. En schulden van inwoners bij de gemeente worden – op initiatief van GroenLinks – tijdelijk op pauze gezet als zij aankloppen voor schuldhulpverlening. Dat geeft rust, en de mogelijkheid om weer orde op zaken te stellen.

Vinden we dit voldoende? Eigenlijk niet natuurlijk. Onze wens is een Hilversum waarin iedereen – ongeacht achtergrond, kwaliteiten, vaardigheden en gezondheid – beschikt over de middelen om een menswaardig bestaan te leiden. Waarin minimabeleid en schuldhulpverlening helemaal niet nodig zouden zijn. De hoogte van het minimuminkomen kunnen wij echter niet wijzigen; daar gaat de politiek in Den Haag over. Waar wij in Hilversum wèl over gaan zijn lokale mogelijkheden, zoals het minimabeleid en goede en snelle hulpverlening. Hier maakt GroenLinks zich hard voor en u mag ons hier ook op aanspreken.

Ik zet mij hier, als commissielid van GroenLinks, in elk geval graag voor in. Daar kunt u van op aan!

Reijer Lomans