Wijdemeren niet zelfstandig verder

In oktober 2023 heeft de gemeenteraad van Wijdemeren vastgesteld dat zij niet als zelfstandige gemeente verder kan en daardoor moet fuseren met een buurgemeente. Door een bestuurlijke herindeling wil Wijdemeren de bestuurskracht en de dienstverlening aan de inwoners, bedrijven en instelling van Wijdemeren verbeteren. Vervolgens hebben zij op 15 januari 2024 het college opdracht gegeven om met Gooise Meren, Hilversum en Stichtse Vecht in gesprek te gaan. Het streven is om per 1 januari 2027 te zijn gefuseerd.

Dapper besluit

De fractie van GroenLinks Hilversum vindt de beslissing van de gemeenteraad van Wijdemeren een dapper besluit. Het is niet eenvoudig om toe te geven dat je niet zelfstandig verder kunt en je daarin als gemeente kwetsbaar op te stellen. Wijdemeren is als gemeente ook nog niet zo oud. De gemeente is ontstaan op 1 januari 2002 uit een fusie van de gemeenten Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg. Toch is na 22 jaar duidelijk dat de gemeentelijke organisatie te klein is om de burgers voldoende te bedienen.

Fusietraject

Een herindeling is echter geen eenvoudig traject. Gelukkig is de besluitvorming die daarvoor nodig is wel helder in wetgeving vastgelegd. Van de initiële besluitvorming door de gemeenteraden tot aan het uiteindelijke besluit door de Eerste Kamer is in de wet omschreven wat er moet gebeuren. Er wordt nu gestart met de verkenningsfase. Hoe die er uit gaat zien, kunnen gemeentes zelf bepalen. Wijdemeren gaat dus met drie buurgemeentes in gesprek, waaronder Hilversum. GroenLinks is positief over het feit dat het college van Hilversum deze uitnodiging tot gesprek serieus op heeft gepakt.

Startnotitie verkenningsfase

In de raadsvergadering van 31 januari jl. heeft de gemeenteraad van Hilversum een startnotitie vastgesteld waarin het college kaders heeft meegekregen waarmee zij de gesprekken met Wijdemeren aan kunnen gaan. Zo wordt er vanuit Hilversum gekozen voor een “lichte” herindeling. Dit betekent concreet dat wat ons betreft de verordeningen van onze gemeente bij een eventuele fusie blijven zoals die zijn en dat die dan ook op de inwoners van Wijdemeren van toepassing gaan worden. In een dergelijke variant blijft ook de naam Hilversum voor de hele gemeente in stand. Daarnaast is het uitgangspunt dat de financiële lasten van een eventuele herindeling zo min mogelijk bij de inwoners terecht komen. Ook wordt in de startnotitie omschreven hoe de Hilversummers de komende tijd bij dit traject betrokken worden.

Scenario’s

Naast de kaders heeft de gemeenteraad in de startnotitie ook aan het college gevraagd een aantal scenario’s uit te werken. Wat zijn de gevolgen als: 1) Wijdemeren met Hilversum fuseert, 2) Wijdemeren met een andere gemeente fuseert, 3) Wijdemeren wordt opgedeeld en 4) Wijdemeren niet fuseert. Met deze scenario’s is de raad goed voorbereid op de fase na de verkenning.

Ga open in gesprek!

GroenLinks kan zich vinden in deze startnotitie en heeft het college opgeroepen om de gesprekken open in te gaan. Ons raadslid Jos van Drogen gaf het college 31 januari mee om vooral te kijken wat Hilversum en Wijdemeren elkaar te bieden hebben en hoe zij elkaar kunnen versterken. Daarnaast gaf hij bij de behandeling in de raadsvergadering aan dat wij het belangrijk vinden dat Wijdemeren binnen de regio blijft. Een fusie van Wijdemeren met Stichtse Vecht heeft wat ons betreft dan ook zeker geen voorkeur. 

Vervolg

Rond de zomer moet duidelijk worden met welke van de drie buurgemeentes Wijdemeren verder in gesprek wil. Dan zal er meer duidelijk worden over dit traject. Mocht jij als lid van GroenLinks of inwoner van Hilversum of Wijdemeren input willen leveren over dit onderwerp, stuur dan de fractie een mail of neem contact op met Jos van Drogen.