De ruimte in Hilversum is beperkt, dat merkt iedereen dagelijks. Het maakt daarbij niet uit of je met de fiets, met de bus of met de auto door Hilversum gaat. Daarom wil GroenLinks dat we op een andere manier naar mobiliteit en bereikbaarheid in Hilversum gaan kijken. Wethouder Boog van verkeer, erkende tijdens de raadsvergadering van 24 november in antwoord op vragen van fractievoorzitter Jan Kastje dat het verkeerbeleid in Hilversum explicieter moet kiezen voor openbaar vervoer en fiets boven de auto. Langzaam dringt het door de inzet van GroenLinks ook bij het college van B&W door dat verkeer in Hilversum een kwestie van kiezen is.

De Vaartweg, de ’s Gravelandseweg en de Langestraat zijn de bekendste voorbeelden van wegen in Hilversum die dikwijls vol staan met lange files. Maar gelukkig bepleit niemand om de huizen langs deze wegen af te breken om meer ruimte te maken voor de auto. Ondertussen neemt ook de parkeerdruk in de wijken toe en maakt ze onleefbaar. GroenLinks vindt dat het de hoogste tijd is om keuzes te maken.

Willen we Hilversum mobiel houden dan betekent dat serieus kiezen voor openbaar vervoer en fiets als drager van mobiliteit en bereikbaarheid in Hilversum. GroenLinks voelt zich daarin gesteund door het rapport van de Rekenkamer over het verkeersbeleid van Hilversum. De Rekenkamer is het onafhankelijke orgaan dat de gemeenteraad adviseert, zoals in dit geval over verkeersbeleid. De conclusie van de Rekenkamer is dat er veel goed gaat en veel is geïnvesteerd in het bereikbaar houden van Hilversum. Maar de belangrijkste conclusie die de Rekenkamer trekt is dat in het verkeersbeleid van Hilversum niet een expliciete keuze maakt wordt voor openbaar vervoer en de fiets boven de auto.

GroenLinks wil een omslag bewerkstelligen in het verkeersbeleid. Laat iedereen om te beginnen eens erkennen dat voor de groeiende hoeveelheid auto’s onvoldoende plaats is op de smalle wegen van Hilversum. En dat de enorme parkeerdruk de wijken onleefbaar dreigt te maken. De auto hoeft wat Groenlinks betreft niet te verdwijnen, maar moet meer onderdeel worden van een keten van vervoer. Bijvoorbeeld door automobilisten gebruik te laten maken van één van de drie transferia aan die aan de rand van de stad gerealiseerd moeten worden. En vandaar gaat het met kleine pendelbusjes verder de stad in. En bijvoorbeeld ook door voor fietsers ruime ondergrondse stallingen te realiseren. Of wijken weer leefbaar te maken door het invoeren van vergunningparkeren voor inwoners, waardoor er weer meer ruimte voor speel- en recreatiegroen in wijken komt.

Maak de vervolgstap en kies met GroenLinks voor openbaar vervoer en fiets als drager van mobiliteit en bereikbaarheid in Hilversum. Na wethouder Boog: wie volgt?