Met de integrale aanpak 'Samen aan de slag' werken diverse organisaties al een aantal jaren samen aan de bestrijding van riskant alcoholgebruik onder jongeren in de Gooi en Vechtstreek. Dit blijft noodzakelijk omdat jongeren nog steeds te vroeg, te vaak, te veel alcohol gebruiken, al zijn er ook successen te melden. Het gebruik onder de 16 neemt af, maar het aantal 'comazuipers' in Hilversum neemt zorgelijk toe. Dat bleek tijdens de regiobijeenkomst die afgelopen 27 september plaatsvond in het Tergooi ziekenhuis Hilversum. Het onderwerp heeft ook de aandacht van de GroenLinks fractie. Fractiemedewerker Hubert van Mastrigt: "In ons verkiezingsprogramma pleitten wij al voor een ontmoedigingsbeleid, samen met ouders en horeca. Strikte handhaving en intrekken van vergunningen zijn daarvan een expliciet onderdeel. Deze succesvolle aanpak moet ondanks de financieel moeilijke tijden gehandhaafd blijven."
Het alcoholgebruik onder jongeren in de regio is hoog en begint op steeds jongere leeftijd. De schade is groot: hersenen ontwikkelen zich slechter, in de ongevallenstatistieken is de jeugd oververtegenwoordigd. En ook in Hilversum zijn vandalisme en agressie niet zelden terug te voeren op overmatig alcoholgebruik. Uit onderzoek blijkt dat voorlichting alleen weinig zin heeft. Daarom wordt er met de aanpak 'Samen aan de slag' niet alleen ingezet op voorlichting, maar ook op regelgeving en handhaving. Juist deze combinatie is belangrijk voor een effectieve aanpak. Hiervoor is de inzet van veel partijen nodig, zoals GGD, gemeenten, politie, VWA, Jellinek Mentrum, Symfora, Trimbos, PRIMO nh en natuurlijk, niet in de laatste plaats, de ouders.
De brede aanpak in Hilversum heeft effect, maar we zijn er nog niet. Dit kwam op 27 september naar voren tijdens een brede regiobijeenkomst georganiseerd door de GGD: ‘Grip op alcohol jeugd, door een frisse blik op riskant alcoholgebruik jeugd in Gooi en Vechtstreek’. Uit de cijfers van de GGD blijkt dat het alcoholgebruik onder de 16 jaar afgenomen is. Dat is winst. Hier tegenover staat echter dat het comazuipen in de regio toeneemt. En dat blijft een groot punt van zorg. "Wie zich op jonge leeftijd overgeeft aan het zogenaamde binge drinken, loopt het risico één of twee schoolniveaus te zakken. Dat zie ik bij een kwart van mijn patiënten" zo stelde kinderarts Nico van der Lely, initiatiefnemer van de alcoholpoli's in Nederland en België. Binge is het Engelse woord voor braspartij. Binge drinken wil zeggen het drinken van 6 glazen alcohol of meer bij een enkele gelegenheid.
Is dat niet vooral de verantwoordelijkheid van de ouders? "Ouders onderkennen die verantwoordelijkheid ook" zo stelt GroenLinks fractiemedewerker Hubert van Mastrigt. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de ouders uit de regio van mening is dat de normale leeftijd om te beginnen op 16 jaar ligt, en dat 41% 18 jaar als een normale startleeftijd ziet. "Maar het blijft essentieel dat alle partijen ouders ondersteunen en hun verantwoordelijkheid blijven nemen. Hierin ligt ook een rol voor de politiek. De vervolgplannen voor de integrale aanpak moeten doorgang vinden, ondanks de huidige bezuinigingsmaatregelen binnen onze gemeente."