Afgelopen woensdag pleitte GroenLinks raadslid Frank Kool er voor dat bij de verdere ontwikkeling van fietsstraten in Hilversum beter naar de ontwerprichtlijn van het kennisplatform CROW wordt gekeken. Zodat de fietser in Hilversum daadwerkelijk de “Koning van de weg” wordt op de fietsstraat. Wat GroenLinks betreft mag er in Hilversum dan een heel netwerk van fietsstraten komen. De grootste winst van de Discussie was misschien wel dat de fietsstraat door de autolobbyminnende partijen als LH en VVD niet werd weggezet als linkse ‘hobby’, maar als een breder toepasbaar instrument. Dat is voor wethouder Boog een aanmoediging om snel met plannen voor meer fietsstraten te komen.
GroenLinks is een warm voorstander van fietsstraten. Op fietsstraten heeft de fietser voorrang en krijgt hij een herkenbare en comfortabele rode loper aangeboden midden op de weg. Auto’s zijn te gast en moeten rustig achter de fietser blijven rijden. De fietsstraat is een nog relatief nieuw verkeerkundig concept waarmee gemeenten een fietsvriendelijke infrastructuur kunnen aanleggen die meer lokaal verkeer tot fietsgebruik kan verleiden. Fietsers moeten zich dan wel veilig en comfortabel op de fietsstraat voelen en niet het gevoel krijgen door het autoverkeer aan de kant gedrukt te worden.
Woensdag 5 oktober stond de evaluatie van de fietsstraat Hoge Naarderweg als aansluiting op de Ring west op de agenda van de Raad. Adviesbureau XTNT constateert dat de fietsstraat nog niet helemaal goed functioneert. Waar notoire autopartijen als de VVD en LH enthousiast maar oppervlakkig oordeelden over het toegepast concept plaatste GroenLinks raadslid Frank Kool enkele kritische kanttekeningen. Uit de evaluatie van XTNT blijkt namelijk dat het aantal auto’s op de fietsstraat veel hoger is dan het aantal fietsers. Ook is het aantal fietsers nog relatief laag.
CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Het heeft in samenwerking met het Fietsberaad na uitgebreid onderzoek een ontwerprichtlijn ontwikkeld. In deze richtlijn zijn op basis van ervaringen een aantal basisvoorwaarden opgenomen om een fietsstraat werkelijk als fietsstraat te laten functioneren. Deze ontwerprichtlijn bestond al toen de proef in de Hoge Naarderweg werd ontwikkeld. Daarbij wordt een minimum aantal te verwachten fietsers gehanteerd en een minimum verhoudingsgetal tussen fietsers en auto’s. De huidige fietsstraat voldoet niet aan deze basisvoorwaarden. Dat gebruikers zich soms door het autoverkeer aan de kant gedrukt voelen is dan ook geen wonder.