De beste manier om kennis te maken met de leefomgeving van burgers is een gezamenlijke buurtwandeling. Afgelopen zaterdag namen de buurtverenigingen Klein Rome, OSP en Geuzenbuurt het initiatief. Een brede delegatie bestaande uit vertegenwoordigers uit de buurt, fracties uit de gemeentepolitiek, ambtenaren, burgemeester Broertjes en wethouder Van Osch bekeek de situatie ter plaatse. De problematiek van de bewoners is divers, maar één probleem springt er bovenuit, de huisjesmelkers. Panden verslonzen en de overlast van kamerbewoners, fietsen, kliko’s en parkeren is groot. “De situatie is ernstiger dan gedacht” constateert GroenLinks fractiemedewerker Hubert van Mastrigt. “Dit vraagt om strikte handhaving enerzijds en preventief beleid anderzijds. Het probleem onderstreept tevens het tekort aan kleine woningen voor jongeren en 1-2 persoonshuishoudens in Hilversum”.

In de wijken rond het Oosterspoorplein gebeurt veel op het gebied van stedelijke vernieuwing zoals de herinrichting van Zuiderweg, Minckelerstraat, Villa Industria, Oosterspoorplein en Larense weg. Ontwikkelingen waarbij de bewoners naar eigen zeggen vroegtijdig betrokken zijn geweest. Dat is goed voor de buurt waar het plezierig wonen is. Maar er zijn een aantal zaken die het woongenot ernstig bedreigen. Verloedering, verpaupering en onveiligheid liggen op de loer, dat werd tijdens de wandeling een ieder alras duidelijk. De wandeling beoogde de dialoog tussen bestuur en buurt gaande te houden door inzichten te bieden als voeding voor vruchtbaar overleg. Achtereenvolgens kwamen een aantal zaken aan de orde: de fietsproblematiek rond het station, de verkeersveiligheid, de groenvoorziening, de overlast van jongeren met gedragsproblemen, de vervuiling van de openbare ruimte, de geluidsoverlast van het spoor en de bereikbaarheid voor hulpdiensten. Maar één probleem stak er bovenuit: de alom aanwezige kamerverhuur.

Een flink aantal panden in de buurt zijn in de loop der jaren in het bezit gekomen van huisjesmelkers, huiseigenaren waarvoor de huurinkomsten het enige is dat telt. De panden verslonzen door gebrek aan noodzakelijk onderhoud en de aanpassingen ten behoeve van meervoudige bewoning tasten het monumentale karakter van de buurt op een storende wijze aan. Het verloop onder de bewoners is groot en dat bevordert de sociale samenhang in de buurt niet. De oneigenlijke, intensieve bewoning van de panden leidt tot vuilnis- en geluidsoverlast, teveel fietsen en kliko’s voor de deur, en veel ergernis en stress voor de omliggende bewoners.

Het voorkomen van onwenselijke meervoudige bewoning van panden die daar niet voor bedoeld zijn vraagt om strikte handhaving en adequaat preventief beleid. “In het verleden is er onvoldoende aandacht geweest voor de plichten van de huiseigenaren en de procedures rond handhaving vragen nu eenmaal veel tijd” zo vertelde een aanwezige ambtenaar. Maar voorkomen is beter dan genezen. GroenLinks vindt dat meervoudige kamerbewoning in panden die daar niet voor bedoeld zijn moeten worden voorkomen door heldere bestemmingsplannen en een strikt vergunningenbeleid. “Maar de echte oplossing voor het probleem is zorgen voor voldoende, betaalbare woningen voor jongeren en 1-2 persoonshuishoudens” zo stelt Hubert van Mastrigt. “Mijn fractie blijft hameren op het feit dat er nog steeds een groot tekort is aan dit type woningen.”