Het jaarlijks terugkerende GroenLinks-voorjaarsdebat van woensdag 25 april is opnieuw een succes gebleken. Deze keer was de aanleiding de contourennota voor de structuurvisie Hilversum 2030 zoals die er nu ligt. In deze nota worden 5 ambities voor het Hilversum in 2030 aangegeven. De vraag voor het debat was: Zijn dat wel de goede ambities? En wat betekenen deze ambities voor het centrum van Hilversum? Is Hilversum op deze manier nog het centrum van de regio? Gezien de reacties wordt de visie van GroenLinks op Hilversum als centrum breed gedeeld.
Het GroenLinks-voorjaarsdebat is een begrip. Vorig jaar presenteerde GroenLinks een eigen visie op Hilversum in 2030. Afgelopen woendag 25 april ging GroenLinks met drie sprekers in debat met een goedgevulde zaal over de noodzaak en inhoud van een centrumvisie. Hilversum is een stad in het groen. Dat betekent dat alle ruimteclaims voor diverse ontwikkelingen tot 2030, binnen Hilversum moeten worden opgevangen. Hilversum heeft dus een grote binnenstedelijke opgave en wil tegelijk centrumgemeente blijven in een hoogstedelijke regio. Combineer dat met enkele trends, de actuele situatie in horeca en detailhandel, én het gebrek aan samenhang in beeldbepalende gebieden als het stationsgebied, het Langgewenst, de Larenseweg, de Groest en de Kerkbrink. Tot welke vragen en opdracht leidt dat dan? Dit was de centrale vraag tijdens het debat.
GroenLinks-fractievoorzitter Jan Kastje verzorgde de aftrap. Hij schetste in een kort betoog dat de ruimtedruk en binnenstedelijke opgave vooral neerslaan in het centrum van Hilversum. De aantrekkelijkheid van het centrum staat nu al onder druk. Er is veel leegstand, vooral in het winkelaanbod. Cultuur en uitgaan liggen te verspreid over Hilversum, de horeca mist de aansluiting met bepaalde doelgroepen en staat onder druk. Over het verkeer, de binnenring en de parkeerdruk hoeven we weinig uit te wijden. Daarnaast is de kwaliteit van de ruimte en het beleven in het centrum niet optimaal. Dus ja, er ligt wel een opgave, nu al, laat staan naar de toekomst. GroenLinks ziet graag een dynamisch centrum met samenhang, dat bruist, waarin de media, de zorg en de centrumfunctie voor de regio zichtbaar worden. Welke keuzen moet je maken om daar te komen en hoe kan dat eruit zien?
Mart Jan Oosterveld, architect van onder ander het Filmtheater Hilversum en Pieter van der Heijden, conceptontwikkelaar en oud-directeur van Beeld en Geluid, namen de handschoen op. In twee mooie inleidingen voorzien van prachtige beelden werd aangegeven hoe je het centrum van Hilversum kunt omvormen naar iets moois en samenhangends. En waarbij tevens een antwoord wordt gegeven op de knelpunten en vragen die GroenLinks aan de orde stelt. Marinus Quist, voorzitter ondernemersvereniging BV Hilversum en Kees Verhoeff, voorzitter Hilversum van Horeca Nederland onderschreven de noodzaak om het centrum aan te pakken en bij de tijd te houden. Dat kan heel goed op de wijze die GroenLinks vanavond laat zien, aldus zowel Quist en Verhoeff, als de zaal.
GroenLinks investeert de winst van dit voorjaarsdebat in het debat over de contourennota aanstaande woensdag in de gemeenteraad. Zodat Hilversum die mooie stad in het groen blijft en in 2030 nog steeds bruist van initiatieven.