Een vitaal Hilversum met een bruisend centrum en tal van broedplaatsen waar nieuwe zakelijke en andere initiatieven ontstaan. Hoe houden we Hilversum in de toekomst levendig, divers en dynamisch, kortom vitaal? Hilversum is een stad in het groen met potentie op bestaande en nieuwe media. Maar ook op zorg en nieuwe zorgcombinaties al dan niet met nieuwe media. Welke keuzes moeten we hiervoor maken? Hoe benutten en verbeteren we de binnenstad? Hoe houden we voorzieningen in stand? Cruciaal daarin is meer ruimte voor een- en tweepersoonswoningen, juist ook voor jongeren, want die hebben we nodig. Dat gaat verder dan alleen de vraag voor wie we wat gaan bouwen de komende jaren. GroenLinks start daarom het initiatief HilversumJong! We kiezen hiermee voor een levendig, divers en dynamisch Hilversum. GroenLinks wil dit het komende jaar gaan uitwerken, samen met u. Doet u mee?

Een levendig en dynamisch Hilversum
GroenLinks vindt dat Hilversum een levendige, diverse en dynamische stad moet zijn. Een stad waar je elkaar ontmoet, waar het broeit van nieuwe zakelijke en andere initiatieven, met reuring en plezier. GroenLinks wil het aankomende jaar hierop voortbouwen met uw hulp. De afgelopen twee jaar heeft GroenLinks veel werk gemaakt van initiatieven als het aanpakken van de leegstand in Hilversum. We zijn met een eigen visie op Hilversum in 2030 gekomen en zijn daarover het debat met de stad aangegaan. Dat heeft ook gezorgd voor draagvlak voor een centrumvisie die er op voorstel van GroenLinks nu gaat komen. Immers, meer kwaliteit en samenhang voor een bruisend centrum is hard nodig. GroenLinks heeft ook voorstellen voor een duurzaam Hilversum gedaan, voor betrokkenheid van de gemeente bij onderwijs (Raad on tour), en we zijn met een eigen visie op cultuur in Hilversum gekomen. Maar laten we eerst even stilstaan bij de drie belangrijke redenen om te komen tot het initiatief HilversumJong!: een sterke lokale economie, een bruisend cultureel leven, en een wooncarrière voor iedereen.

Een sterke lokale economie
Een sterke lokale economie is van het allergrootste belang voor een vitale stad. Hilversum is een stad met veel kleinere en middelgrote bedrijven. Zowel bevolkingsvolgend (de installateur, de bakker en de kapper) als ook nog in de maakindustrie. Die zijn van belang omdat juist hier ook ruimte is voor lager- en middelbaar opgeleide jongeren. Het MKB is een banenmotor en daarom moeten de bestaande bedrijventerreinen ook veel beter worden benut dan nu het geval is. Maar daarnaast zijn voor Hilversum twee sectoren van bijzonder belang voor de economie van onze gemeente, de media en de zorg.
Hilversum is Mediastad en wil dat blijven. Talrijke initiatieven zetten daarop in. Nader beschouwd zien we dat het aantal startende bedrijven in de creatieve (multi)media sector achterblijft bij de verwachtingen. Starters in deze sector zijn meestal afkomstig uit de leeftijdscategorie 18 tot 28 jaar en beginnen hun bedrijf in de plaats waar zij woonachtig zijn. En dat is te vaak niet in Hilversum. Doodeenvoudig omdat er te weinig woonruimte voor deze leeftijdscategorie voorhanden is.
Op Monnikenberg verrijst binnen afzienbare tijd een regionaal zorgpark. Het ziekenhuis en zorgverstrekkers er omheen, zullen de vraag naar goede professionals doen toenemen. We weten dat er in die arbeidsmarkt sprake is van een sterke concurrentie, nu en in de toekomst. Omdat het om werk met wisselende werktijden gaat zijn woon-werk afstanden relevant. Wie in Almere een woning kan krijgen voelt meer voor een baan in het plaatselijke ziekenhuis. Ook voor startende werknemers in de zorg moeten we dus voor meer en vooral geschikte woningen zorgen.

Een bruisend cultureel leven
Goede voorzieningen, een bruisend cultureel leven en een levendig centrum met aansprekende uitgaansgelegenheden kenmerken een vitale stad. Het centrum van Hilversum moet nieuw leven worden ingeblazen, de voortschrijdende leegstand van winkelpanden een halt toegeroepen worden en de uitstraling van de horecagelegenheden sterk verbeterd worden. Wie je er ook over spreekt, hierover is iedereen het eens. De onlangs aangenomen motie van GroenLinks en enkele andere partijen voor het realiseren van een centrumvisie is een belangrijke stap die hieraan gaat bijdragen. Maar we zijn er van overtuigd dat er een belangrijke impuls te vinden is bij een jong, dynamisch en koopkrachtig publiek dat zorgt voor (draagvlak voor) reuring en vernieuwing.

Een wooncarrière voor iedereen
Het is noodzakelijk zowel meer een- en tweepersoonswooneenheden te bouwen als juist minder te denken in wooneenheden en meer in ‘wooncarrières’. Voor een bruisend en vitaal Hilversum is het van groot belang (jonge) mensen aan de stad te binden en ze in de stad te houden. Voldoende en kwalitatief goede huisvesting voor jonge één- en tweepersoons huishoudens is een sleutel, maar niet afdoende. Het is wél zaak, meer dan nu gebeurt, hier alle kaarten op in te zetten. De urgentie van het daadwerkelijk realiseren en transformeren van woningen moet nu echt eens tot zijn recht komen en in actie worden omgezet. Dit belang deelt heel Hilversum: jongeren, ouderen, bedrijven, zorginstellingen, culturele en maatschappelijke organisaties. Met het huidige beleid van de gemeente Hilversum (en de regio Gooi en Vechtstreek) komt daar te weinig van terecht.

Van Groenboek naar Witboek
Het komende jaar wil GroenLinks voortbouwen op haar initiatieven van de afgelopen jaren. Door op basis van onze analyse een ‘groenboek’ samen te gaan stellen. Een groenboek is een beschrijving van mogelijke oplossingen voor geschetste problemen, waarvoor iedereen suggesties kan aanleveren. Op basis van dit groenboek wordt dan een ‘witboek’ gemaakt met concrete voorstellen. En die zijn hard nodig! Het is onze overtuiging dat voor een vitaal en bruisend Hilversum het initiatief HilversumJong! nodig is. Met meer dan tweederde eengezinswoningen in Hilversum, zijn andere woonvormen keihard nodig. Juist kleinere een- en tweepersoonswoningen zijn nodig en dat hoeven echt niet alleen appartementen te zijn. Die zijn nodig om meer ruimte te bieden voor jongeren in de schaarser wordende ruimte die Hilversum heeft.

Doe mee
HilversumJong! gaat veel verder dan het vaststellen van een structuurvisie Hilversum 2030. Het is ook breder dan (jongeren)huisvesting alleen. Immers, het begint met de vraag welke stad je wil zijn. En dan is welke woningen je bouwt en welke voorzieningen je biedt, daarvan een afgeleide. Een groenboek inventariseert wat nodig is om Hilversum levendig, divers en dynamisch te houden. GroenLinks roept iedereen op daaraan mee te werken. Het aankomende jaar zoeken we de stad op, u dus, om de dialoog te voeren. En zullen we met voorstellen en andere initiatieven komen. Dat gaat uitmonden in een derde groot Voorjaarsdebat in juni 2013. Doet u mee?

Reacties stuurt u naar groenlinks@hilversumjong.nl