Afgelopen woensdag 20 juni werd de nota 'Huurtarieven voor maatschappelijke gebouwen' behandeld in de commissie Samenleving. De huurnota is twee keer eerder geagendeerd geweest, maar voorafgaand aan de behandeling hiervan door D66 wethouder Van der Want weer van de agenda gehaald. Reden hiervoor was dat er nog geen overleg over de huren voor kinderopvang met SKH (tegenwoordig BINK) had plaatsgevonden en er daardoor ook geen overeenstemming was bereikt. Het gaat volgens GroenLinks hier om gebouwen met een maatschappelijk doel, waarvan de gemeente als eigenaar kan bepalen welke functie daarin komt. GroenLinks vindt het dan gerechtvaardigd om bij gebouwen met een maatschappelijke functie een kostendekkende huur te vragen, maar geen commerciële.
Voor GroenLinks gaat het bij huurtarieven maatschappelijke gebouwen om twee vragen. Wat is een maatschappelijke functie en welke huur mag je vragen bij een maatschappelijke functie in gemeentelijke gebouwen. In het ‘debat’ over huurtarieven voor maatschappelijke gebouwen spitst die vraag zich nu toe rond de gewijzigde huurtarieven voor kinderopvang door BINK, voorheen SKH. BINK is een stichting zonder winstoogmerk die een maatschappelijke spreiding en bereik van kinderopvang voor iedereen bewerkstelligd. Voor GroenLinks is het vrij helder. In gemeentelijke gebouwen horen functies die voor je samenleving meerwaarde hebben, dus een maatschappelijke functie hebben zonder dat het daarbij gaat om winst. Het gaat immers om maatschappelijke winst. Dus voor GroenLinks is de wijze waarop en het doel waarmee BINK kinderopvang realiseert een maatschappelijke functie. Dat gaat overigens ook op voor allerlei amateurverenigingen, van toneel tot harmonie. Dan is het redelijk een kostendekkende huur te vragen, de gemeente hoeft er tenslotte ook niet bij in te schieten. Maar geen commerciële. En als er huurverhoging plaatsvindt, dient er een redelijke overgangstermijn in acht te worden genomen.
Al meer dan een half jaar hing de nota 'Huurtarieven voor maatschappelijke gebouwen' boven de tafel van de raadscommissie Samenleving. In de nota legt verantwoordelijk wethouder Van der Want (D66) de beleidsprincipes vast voor de verhuur van gemeentelijk vastgoed: welke prioriteiten stelt de gemeente in de verhuur van haar vastgoed en op welke wijze berekent zij de huurtarieven. Tot tweemaal toe trok de wethouder de nota terug. Probleem is dat de wethouder geen overeenstemming kan bereiken met BINK, de voormalige Stichting Kinderopvang Hilversum. De grootse huurder van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed in Hilversum, krijgt te maken met een huurverhoging voor drie van haar panden met meer dan driehonderd procent! Weliswaar wordt voor kinderopvang geen commerciële huur gerekend, maar de nieuwe huren blijken bij een drietal panden zo hoog te zijn dat kinderopvang in deze panden onbetaalbaar wordt.
Het tot tweemaal toe terugtrekken van de nota door de wethouder was overbodig, vooral omdat het uitstel het gevolg is van onenigheid over de aanpak van de uitwassen van het beleid en niet over de uitgangspunten van de nota. Wat GroenLinks betreft moet de wethouder adequater en minder afwachtend optreden. GroenLinks vindt dat organisaties die afhankelijk zijn van het gedrag van de gemeente daarvan niet zondermeer de dupe mogen worden van ongebreidelde bezuinigingsdrift. De opgelopen vertraging in het doorvoeren van het beleid is immers niet te wijten aan deze organisaties, maar aan de werkwijze van de gemeente. Fractiemedewerker Fedde van Ingen: “Het lijkt het er op dat we hier te maken hebben met een bezuinigingsmaatregel van het college zonder oog voor de maatschappelijke effecten ervan”.
BINK levert kwalitatief zeer goede, en betaalbare kinderopvang in alle buurten van Hilversum. GroenLinks vindt dat de kinderopvang van BINK een belangrijke maatschappelijke rol vervult in de buurten waar zij gevestigd is in tegenstelling tot commerciële aanbieders, bijvoorbeeld door te participeren in brede scholen.
GroenLinks zet vraagtekens bij de wijze waarop de huurtarieven voor betreffende panden worden berekend. Hoewel GroenLinks het uitgangspunt van een kostendekkende huur ondersteunt mogen maatschappelijke organisaties niet de dupe mogen worden van een onredelijke verhoging.
Bij de behandeling van de nota blijkt met BINK nog steeds geen overeenstemming bereikt te zijn. De onenigheid over de huur van de betreffende panden blijft bestaan en inmiddels is besloten om over te gaan tot bemiddeling. In de discussie met de wethouder heeft BINK zich open en begripvol opgesteld. De organisatie ziet dat aanpassing van de huren op zichzelf redelijk is. Bovendien is ook geen sprake van concurrentievervalsing omdat in principe alle ondernemers in de kinderopvang voor een huurcontract in aanmerking kunnen komen. Maar tegen de gevraagde tarieven is betaalbare kinderopvang niet meer mogelijk.
GroenLinks fractiemedewerker Fedde van Ingen heeft de wethouder verzocht om te zoeken naar een acceptabele oplossing. Daarbij moet het bemiddelingstraject op de huurtarieven en een onderzoek door BINK naar de mogelijkheid om één of twee van deze panden aan te kopen worden doorgezet. Het gedoe en getreuzel mag er bovendien niet toe leiden dat een huurverhoging in één keer wordt doorgevoerd. Wij verwachten van de wethouder dat hij een ruime gewenningstermijn in eerlijke stappen hanteert voor de uiteindelijk vastgestelde tarieven.