Schokkend was het te bemerken dat wethouder Rensen duurzaamheid negeert bij de ontwikkeling van de wijk Anna’s Hoeve. Hiermee gaat hij volledig voorbij aan de verwachtingen van de gemeenteraad. Vrijwel 1 jaar na het vaststellen van de criteria waarop het stedenbouwkundig bureau werd geselecteerd, is woensdag 5 september jongstleden het concept Masterplan Anna’s Hoeve ter advisering aan de commissie Ruimte voorgelegd. Het was voor het eerst dat raadsleden konden toetsen of het plan aan de gestelde randvoorwaarden voldoet. “Dit Masterplan is één grote teleurstelling” oordeelt GroenLinks-raadlid Frank Kool. “Hoe is het mogelijk dat de wethouder de brede wens van de Raad tot duurzame ontwikkeling van Anna’s Hoeve aan zijn laars lapt?”
Ongeveer een jaar geleden werd in de gemeenteraad gestemd over de verhouding waarin
de aspecten Beeldkwaliteit & Groen, Sociale woningbouw, Duurzaamheid en Financiële optimalisatie in het resultaat moesten terugkomen. De uitgebrachte stemmen werden gewogen naar het aantal zetels per fractie. Dit leverde een rangorde op basis waarvan het meest geschikte bureau geselecteerd kon worden. Van die verhouding is in het concept Masterplan niets meer terug te vinden. Flexibiliteit is het toverwoord. Daarmee heeft het criterium opbrengst een alles overheersend stempel gedrukt op het concept Masterplan. Daarmee haalt de PvdA-wethouder de VVD rechts in!
Duurzaamheid scoort in de uitwerking door een aantal slecht of niet beïnvloedbare aspecten belangrijk lager dan wenselijk is. De wethouder was er niet duidelijk over of hij dit wil corrigeren. Kritiek had GroenLinks ook op het claimen van de GNR-grond langs het fietspad Liebergerweg. De afspraak was de natuur de woonwijk in te halen en niet andersom. Ook vond de wethouder het niet nodig de gevraagde adviezen van het CO2 servicepunt af te wachten. Juist die adviezen zijn bedoeld om Anna’s Hoeve op een creatieve manier een aantrekkelijke, betaalbare en duurzame wijk te maken. Deze wethouder wordt alleen maar gedreven door nodeloos haast en heeft - zonder de genoemde adviezen af te wachten - het concept Masterplan in de inspraak gebracht. Daarmee zetten hij de raadscommissie buitenspel. Gevolg hiervan is dat het project richting eindstreep dreigt te gaan struikelen over een te overhaast samengesteld Masterplan.
Maatschappelijk kritiek was er ook van de Vereniging Anna’s Hoeve en de Vrienden van ‘t Gooi die wezen op het ontbreken van een gedegen MER en natuurstudie. Nog zo’n punt waar GroenLinks eerder voor gewaarschuwd heeft. In het gebied zijn meerdere ontwikkelingen te gelijk. De woonwijk, waterzuivering, Monnikenberg, HOV, benzinestation en de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur vragen om een integrale beoordeling zodat onafhankelijk van de volgorde van de uitvoering van deze plannen de belangen van de natuur in het oostelijk deel van Anna’s Hoeve gewaarborgd zijn. De wethouder leunt op verouderde gegevens en leent onderzoeksresultaten uit andere ontwikkelingen. Hij verliest de zorgvuldigheid, basiskwaliteit voor het eindresultaat volledig uit het oog om een door hem zelf verzonnen deadline in 2014 te halen. Deze wethouder is op deze manier een gevaar voor zijn eigen plannen. Na aandringen zegde de wethouder de commissie toe een quick-scan naar zin en noodzaak van een MER uit te voeren.