De Nieuwe Wet Ruimtelijk Ordening (NWRO) verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen. Na een lang en lauw proces van burgerparticipatie over toekomstscenario’s, kenschetsen en contourennota’s lag afgelopen woensdag plotseling een document ter tafel in de Commissie Ruimte met soms verregaande, soms behoudende, verrassende en onaangename keuzen voor de toekomst van Hilversum. Het beantwoord niet aan de visie van GroenLinks en op een aantal belangrijke onderwerpen ontbreekt het ook nog eens volstrekt aan visie en ambitie. De vraag reist nu hoe serieus wij deze structuurvisie moeten nemen. De wethouder is namelijk niet in staat de Raad duidelijkheid te verschaffen over de mate waarin de inhoud van de structuurvisie bindend is. De wethouder verlangt nu van de gemeenteraad dat het de concept structuurvisie binnenkort vrijgeeft voor inspraak. Hierna organiseert het College één inspraakavond. Het standpunt van GroenLinks is dat de Raad niets moet vrijgeven voordat duidelijk is waar zij zich aan verbindt.

In de structuurvisie worden soms heftige keuzes gemaakt. Zo stelt het College voor dat Hilversum in de toekomst weer medewerking verleent aan de bouw van Ter Sype (Loosdrecht) en hiervoor de start- en landingsbanen verlegd en verhard. Terwijl het College minder dan 2 jaar geleden hiervan juist afstand nam, na acties van GroenLinks en op aandringen van de gemeenteraad, om te verhinderen dat Hilversum-Zuid door het vlieglawaai van groter, meer en luidruchtiger vliegverkeer zou worden geterroriseerd. Hoe is het mogelijk dat het College denkt dat hier nu wel draagvlak voor is? Het is GroenLinks een raadsel.

Ook wil het college de binnenring over het gedeelte Emmastraat, Schapenkamp, Stationsstraat en Koninginneweg in twee richtingen door auto’s laten berijden. Daarmee zal het verkeer op deze route minimaal verdubbelen en meer doorgaand verkeer door het centrum aantrekken. Hiervoor hadden we toch juist de buitenring geoptimaliseerd? Is er straks nog ruimte voor fietsers? Ruimte voor het tweerichtingsverkeer wordt gevonden door alle woningen en bedrijfspanden langs een deel van de Koninginneweg te slopen. Is dat betaalbaar? Zijn de milieu, geluids- en verkeerskundige effecten wel doorgerekend? Dit is gevaarlijke luchtfietserij zonder onderbouwing of grondslag, vindt GroenLinks.

De grootschalige detailhandel op het Langgewenst gaat door en de miljoenen verslindende parkeergarage ook. Het Keiplein en de ’s Gravelandseweg worden autovrij maar men laat in het midden of de binnenring nog sluit? Goois Podium, museum Hilversum en grafisch Atelier worden van hun huidige locaties verdreven zonder dat aan hen iets anders wordt geboden. Terwijl aan culturele voorzieningen een belangrijke verbindende functie wordt toegedicht, zien we dat ze worden weggestopt in de lege ongewilde achteraf restruimtes van het hilversumse centrum. In onze visie moeten zij juist onderdeel zijn van een bruisend stadscentrum. Blijkbaar moet deze organisaties zelf maar uitzoeken hoe?

Er zijn ook positieve punten. De ecologische en natuurlijke structuren van het buitengebied worden versterkt. De leegstand wordt bestreden door meer toe te staan in de bestemmingsplannen. En er is zowaar aandacht voor de betekenis van jongeren voor Hilversum. GroenLinks merkt op dat het initiatief HilversumJong! nu al breder gedragen wordt.

Op een aantal punten ontbreekt overduidelijk visie en ambitie, zoals op klimaatneutraliteit, grondwatersanering en een sterke rol voor de fiets in de lokale mobiliteit. Ook het energievraagstuk rond de transitie van fossiele opwekking van energie naar lokale en duurzame opwekking, uitwisseling en transport wordt genegeerd en daarmee weigert het College aan te geven hoe zij Hilversum voorbereidt op de aanstaande energiecrisis.

De wet eist in art 2.1 (NWRO) dat de gemeente in ieder geval ingaat op de wijze waarop zij denkt de voorgenomen ontwikkeling te verwezenlijken. Dat is wrang want een aantal ideeën zijn niet of nauwelijks op haalbaarheid getoetst. Hierdoor bestaat de nu voorliggende visie wat GroenLinks betreft voor een belangrijk deel uit dagdromerij en luchtfietserij. Op 17 oktober debatteert de Raad over het vrijgeven van de concept Structuurvisie Hilversum 2030.