In de concept structuurvisie 2030 wordt voorgesteld om een belangrijk deel van het Raabos weer te betrekken bij het bedrijventerrein Kerkelanden. GroenLinks heeft zich steeds ingespannen voor een overdracht van het gehele gebied, naar het GNR. Dit is formeel ook toegezegd door het college. GroenLinks bereikte deze week echter het bericht dat deze overdracht van het gebied onmogelijk is gemaakt. De grondoverdracht van de terreinen naar de gemeente Hilversum heeft namelijk nooit plaatsgevonden! Dit omdat de wethouder Grondzaken een fatale termijn zou hebben laten passeren. Mogelijk zou dit zelfs bewust zijn gebeurd. “De onderste steen moet boven, we willen dit helemaal uitgezocht hebben” stelt fractievoorzitter Jan Kastje. GroenLinks heeft daarom schriftelijke vragen ingediend.

Het natuurgebied aan de Raaweg in Hilversum, het Raabos, heeft een lange geschiedenis. Bij de bouwplannen in de wijk Kerkelanden is in 1988 met de projectontwikkelaar Matser BV afgesproken dat zij al haar resterende gronden in de Kerkelanden om niet zou overdragen aan de gemeente Hilversum. Tevens heeft de gemeente toen 100.000 gulden gekregen om het gebied, het Raabos, te laten inrichten als een natuurgebied. En in 1997 is in overleg met een buurtgroep overgegaan tot de herinrichting en het beheer van dit natuurgebied. 15 jaar lang heeft een vrijwilligersorganisatie het natuurgebied beheerd. GroenLinks reikte hen vorig jaar het Groene Lintje uit voor de uitstekende prestatie, ondanks de grote druk die op dit gebied ligt.

Beheren vergt echter meer dan een maandelijkse onderhoudsdag. Vandaar dat GroenLinks zich al lang inspant voor een overdracht van het gehele gebied naar het Goois Natuurreservaat (GNR). Het GNR is beter toegerust als toezichthouder en kan slagvaardiger optreden tegen illegaal gebruik. De wethouder van natuur, Eric van der Want heeft op vragen van GroenLinks in 2011 (raadsinformatiebrief nr.70) toegezegd dat de overdracht van het gehele gebied Raabos aan het GNR nog in de 2012 plaats zal vinden.

GroenLinks bereikte deze week echter het bericht dat de overdracht van het gehele gebied aan GNR onmogelijk is gemaakt. De grondoverdracht van de terreinen van destijds eigenaar Matser BV naar de gemeente Hilversum heeft namelijk nooit plaatsgevonden! Dit omdat de wethouder Grondzaken een fatale termijn zou hebben laten passeren. Mogelijk is dit zelfs bewust gebeurd. De afhandelingsdatum is verlopen. Wat betekent dat de wethouder een fatale deadline heeft laten passeren waardoor de overdracht niet heeft plaats gevonden. Door het laten verlopen van deze grondoverdracht, is de gemeente niet in het bezit van ongeveer 25.000 m2 grond. Daardoor heeft de huidige eigenaar nog steeds de beschikking over grote delen van het natuurgebied Raabos en is overdracht door de gemeente aan GNR helemaal niet mogelijk!

Laat dit nu toevallig ook het stuk zijn dat onder de, volgens dit college, zogenaamde 'vloeiende lijn' van de concept structuurvisie 2030 valt. Hierin wordt voorgesteld om een belangrijk deel van het Raabos weer te betrekken bij het bedrijventerrein Kerkelanden. Binnen de gemeentelijke organisatie zijn zeer weinig mensen op de hoogte van het verzaken van de verantwoordelijke wethouder. Ook de Raad en de buurtgroep rond het Raabos zijn er nooit van op de hoogte gesteld dat de gemeente grote delen van het Raabos feitelijk niet in bezit heeft.

GroenLinks heeft de volgende vragen gesteld:

Vraag 1 - Klopt het dat grote delen van het Raabos, volgens onze informatie zo’n 25.000 m2, niet in bezit zijn van de gemeente?

Vraag 2 – Waarom heeft de wethouder grondzaken de overeengekomen overdracht nooit afgehandeld?

Vraag 3 – Heeft het college een verklaring anders dan opzet, voor het niet tijdig afhandelen van de overdracht?

Vraag 4 - Waarom heeft de wethouder grondzaken  hier nooit mededeling van gedaan aan de gemeenteraad?

Vraag 5 - Hoe denkt het college van B en W de overdracht van het GEHELE natuurgebied  Raabos nog in 2012 te kunnen afhandelen?

Vraag 6 – Wilt u de verslagen van de gesprekken met GNR betreffende Raabos ter beschikking stellen van de raad?