Een levendig, divers en bruisend Hilversum in het groen. Dat is volgens GroenLinks wat nodig is voor een economisch sterke stad, die mensen en jongeren aan zich weet te binden. GroenLinks vindt daarom dat er niet bezuinigd moet worden op cultuur in Hilversum. Willen wij ons meten met omringende gemeente qua cultuuraanbod dan zou Hilversum 1,5 miljoen meer beschikbaar moeten stellen. Daarnaast staat Hilversum in vergelijking met gemeente van dezelfde omvang in de ranglijst op een van de laatste plaatsen. Deze positie is niet Hilversumwaardig volgens GroenLinks. De identiteit en het imago van een stad worden sterk bepaald door het cultureel vermogen van die stad (Arjo Klamer, Kwartaalblad Erfgoed Nederland). Cultuur verbindt, draagt bij aan een creatieve en beschaafde samenleving, zorgt voor participatie, en is een economische kracht. Steden die een groot en gevarieerd aanbod van cultuur hebben, zijn over het algemeen populaire woonsteden. En toch kiest dit college voor bezuinigingen.
Cultuur noodzaak
Als Hilversum een aantrekkelijk woonstad wil zijn, moet er niet bezuinigd worden op cultuur. Hilversum heeft een belangrijke regiofunctie, juist ook in cultureel opzicht. Het culturele klimaat levert een bijdrage aan leefbaarheid, aantrekkelijke vestigingsfactoren, werkgelegenheid en bevordert toerisme. Een bloeiend cultureel klimaat draagt bij aan kwaliteit en openheid van de samenleving. Hilversum moet daarom een breed aanbod realiseren van kunst en cultuur. Het gemeentelijk beleid moet gebouwd zijn op het fundament van cultuureducatie en sluit aan bij de geschiedenis van Hilversum door nadruk te leggen muziek, architectuur en theater. Cultuur moet zichtbaar en voelbaar aanwezig zijn. De gemeente moet dat in ruimtelijk- cultuur en ander beleid faciliteren. Dit verwoordde GroenLinks in 2011 in haar visie op cultuur en verwoordt zij nu nog steeds in haar standpunten ten aanzien van cultuur in Hilversum en de veranderagenda cultuur anno 2013.
Veelzijdig cultuuraanbod
De veranderagenda op cultuur kent twee speerpunten: in standhouden van een gevarieerd cultuuraanbod en talentontwikkeling door cultuureducatie. In beiden punten kan GroenLinks zich vinden, de veranderagenda mist echter samenhang en een goede uitwerking. GroenLinks heeft haar uitgangspunten in een eigen visie op cultuur als volgt verwoord: Hilversum heeft een belangrijke regiofunctie, juist ook in cultureel opzicht. Het culturele klimaat levert een bijdrage aan leefbaarheid, aantrekkelijke vestigingsfactoren, werkgelegenheid en bevordert toerisme. Een bloeiend cultureel klimaat draagt bij aan kwaliteit en openheid van de samenleving. Hilversum kent daarom een breed aanbod van kunst en cultuur. Het gemeentelijk beleid is gebouwd op het fundament van cultuureducatie en sluit aan bij de geschiedenis van Hilversum door een nadruk op muziek, architectuur en theater. Cultuur is zichtbaar en voelbaar, geconcentreerd langs culturele assen in de gemeente. De gemeente faciliteert dat in haar ruimtelijk beleid en via cultuur- en ander beleid.
GroenLinks en de veranderagenda cultuur
GroenLinks zal zich moeten verhouden tot de instellingendiscussie die het cultuurdebat in Hilversum is geworden en a.s. woensdag in de raad zal plaats vinden. Uiteraard zijn de instellingen de dragers van cultuur en daarmee belangrijk. GroenLinks beoordeelt de instellingen echter niet allen op ondernemerschap, maar juist ook op hun bijdrage aan Hilversum. Redenerend vanuit onze GroenLinks visie op cultuur in Hilversum komen we tot de volgende inzet:
- De bibliotheek met de gerealiseerde bezuinigingsopdracht van 2 ton haalde ook nog de gewraakte certificering binnen en heeft zich ook nog ontwikkeld als het centrum van cultuureducatie Hilversum. Met recht een bibliotheek waar Hilversum trots op mag zijn. GroenLinks vindt dat de bibliotheek meer dan genoeg heeft bezuinigd en voorlopig zeker moet zijn van de gemeentelijke bijdrage. Dit laatste ook wat betreft de educatie gelden.
- Theater Achterom is een mooi, sfeervol en eigentijds theater waarin een diversiteit aan voorstellingen te zien is. GroenLinks vindt dat Hilversum een theater moet hebben. Dat is een noodzakelijkheid voor het culturele aanbod. Een theater met sfeer kun je niet op iedere plek maken. GroenLinks is er dan ook niet van overtuigd dat het theateraanbod ten goede komt als de verschillende voorstellingen over de stad worden verspreid. Daarnaast huisvest Theater Achterom nu nog twee lovenswaardige toneelverenigingen en een mooie theaterschool. GroenLinks vindt dat de wethouder zich in moeten zetten voor behoud van deze verenigingen door gezamenlijk met de verenigingen en de school te kijken naar goede en passende huisvesting.
- De Vorstin is aan het groeien en begint steeds meer te bloeien. GroenLinks vindt dat de Vorstin ondersteund moet worden vanuit de gemeente om door te groeien naar het poppodium dat ons voor ogen staat. Daarbij hoort dat de Vorstin langjarige zekerheid heeft zodat ze tot goede programmering kan komen. De gemeente moet op korte termijn ook zorgen voor het ontkoppelen van subsidie en huur van het pand door de Vorstin.
- Over Globe maakt GroenLinks zich ernstig zorgen. De verhuizing naar het MCO is gerealiseerd en leek een mooie mogelijkheid voor Globe om body te geven aan een eigentijds cultuur centrum. Tot nu toe zien we daar nog niet zoveel van. De net gestarte coördinator is al weer vertrokken, het bestuur is afgetreden en de cursisten stromen nog niet in grote aantallen binnen. Op korte termijn moet duidelijk worden hoe Globe er nu voor staat. Wat zijn de risico´s en wat zijn de kansen nog voor Globe? GroenLinks vindt dat de wethouder voor de zomervakantie op deze vragen een antwoord moet hebben.
- Filmtheater Hilversum is een van de best draaiende filmtheaters in Nederland. En daar zijn we trots op. Afgelopen jaar kwamen er meer dan 100.000 bezoekers. Filmtheater is een voorbeeld van cultureel ondernemerschap. Hoewel GroenLinks hierbij wel wil aantekenen dat er een grens zit aan het betrekken van vrijwilligers. Er moet een gezonde balans blijven tussen betaalde en onbetaalde krachten versus de prijs van een kaartje en de gemeentelijke subsidie.
- GSA – Centrum voor beeldende kunst is tot op heden in de bezuinigingsdiscussie redelijk onzichtbaar. Wij vragen ons af of voortzetting van de subsidieregeling moet plaats vinden. In ieder geval niet op de wijze waarop het tot nu toe gebeurde. GroenLinks vindt dat er duidelijke afspraken moeten komen m.b.t. prestaties en de daaraan verbonden indicatoren. Aan de hand daarvan moet worden beoordeeld of de subsidiestroom vanuit de gemeente moet blijven.
- Grafisch Atelier ´t Gooi is voor GroenLinks het toonbeeld van cultureel ondernemerschap. Een van de thema´s waarop het college wil beoordelen of een instelling past in het cultuurbeleid zoals zij dat voor staat. Het is dan ook echt onmogelijk om met zo´n inzet als cultureel ondernemer en cultuur educator deze instelling haar jaarlijkse subsidie te onthouden. Het is niet passend om de subsidie af te bouwen en helemaal niet correct dat het grafisch atelier nog langer moet laten zien dat ze weten wat ondernemen is.
- Aan de amateurkunst beleven miljoenen mensen veel plezier. Het inspireert, overstijgt het alledaagse en biedt mogelijkheid tot zelfexpressie en ontwikkeling. De samenleving profiteert van de participatie, integratie, sociale cohesie, leefbaarheid, welzijn en gezondheid. GroenLinks vindt de minimale bijdrage die de amateurkunst nu al krijgt, gehandhaafd moet blijven.