GroenLinks is al jaren voorstander van Hoogwaardig Openbaar Vervoer, de snelle bus tussen in eerste instantie Hilversum en Huizen. Die is nodig om in deze drukke regio een perspectief te houden bij toenemende knelpunten in (auto)bereikbaarheid. GroenLinks heeft in 2010 dan ook ingestemd met het toen voorliggende HOV-tracé, onder twee voorwaarden. Er moet nog een goede inpassing bij de Beatrixtunnel komen én een ecoduct Monnikenberg. Dat ecoduct moet de kwetsbare natuur aan de oostkant van Hilversum helpen door de bundeling van infrastructuur bij Anna’s Hoeve te overbruggen. Die bundeling was onderdeel van het in 2010 voorgelegde tracé en reden voor GroenLinks er onder voorbehoud mee in te kunnen stemmen. Die bundeling dreigt te worden losgelaten en als dat zo blijft verliest het HOV tot onze grote spijt de steun van GroenLinks.
GroenLinks heeft in 2010 de belangrijkste redenen om onder voorwaarden in te stemmen met het toen voorgestelde HOV-tracé op een rij gezet, zoals: het perspectief van HOV; verbeterde bereikbaarheid van ziekenhuis en station Sportpark; de Soestdijkerstraatweg wordt weer leefbaar door fors minder bussen. En, de natuur- en belevingskwaliteit van Anna’s Hoeve en de Monnikenberg verslechteren niet door bundeling van weginfrastructuur met het spoor en de aanleg van ecoducten. In de nieuwste HOV-varianten voor Hilversum mag die bundeling en kwaliteit van natuur en ecoduct niet verloren gaan.
Knulligheid en politiek lijken nu toch roet in het al moeilijke HOV-proces te hebben gegooid. Bijvoorbeeld doordat door vele PvdA-wethouders een overigens prachtige speelstrook is gerealiseerd aan de Anthonie Fokkerweg. Op een plek waarvan men toen al wist dat hier mogelijk een HOV-tracé zou lopen. Ook bij de besluitvorming over de wijk Anna’s Hoeve mocht de discussie over verlegging van de weg over Anna’s Hoeve geen rol spelen. Dat kwam PvdA-wethouder Rensen niet uit, want tja, dat leverde maar vertraging op in de besluitvorming over de wijk Anna’s Hoeve. Terwijl ook nu weer blijkt dat de verlegging van de weg over Anna’s Hoeve alles te maken heeft met andere besluiten in Hilversum Oost.
In de nieuwste HOV-varianten voor Hilversum dreigt de bundeling van infrastructuur te worden losgelaten. Tegen meer kosten wordt voorgesteld dan maar nog een ecoduct aan te leggen, nu ook over de weg over Anna’s Hoeve, die blijft liggen waar die ligt. Veertien jaar geleden concludeerde onderzoeksbureau Alterra al dat dit de natuurdoelen ondergraaft. Hoe gaat deze politieke strijd in het Hilversumse college nu natuur en toekomstige inwoners helpen? De PvdA heeft immers al laten weten lak te hebben aan de natuur en laat de weg liggen waar die ligt. D66 legt zich daar rustig bij neer en de VVD kijkt toe. Partijen die overigens het zo belangrijk vonden dat de nieuwe wijk Anna’s Hoeve zo mooi groen moet worden. En toekomstige bewoners nu met een drukke doorsnijding van de wijk opzadelen.
Anna’s Hoeve en de Monnikenberg aan de oostkant van Hilversum zijn voor de natuur in deze regio extreem belangrijk. Natuur die we met elkaar zo waarderen als onderdeel van prettig wonen in deze regio. De oostkant van Hilversum is een soort natuurcorridor van de Utrechtse Heuvelrug naar het Naardermeergebied. Een natuurcorridor die onder druk staat door veel bestaande wegen (A1, A27, provinciale wegen), nieuwbouwwijk Anna’s Hoeve en de ziekenhuisontwikkeling Monnikenberg. Het is niet voor niets dat ten oosten en noorden van Hilversum meerdere ecoducten worden gebouwd voor natuur en recreatie.
Daarom heeft GroenLinks in 2010 als voorwaarde aan haar goedkeuring voor het HOV de eis verbonden dat er één ecoduct komt over de bundeling van infrastructuur die dan nodig is. Nodig voor de te bouwen wijk Anna’s Hoeve (de wegomlegging weg over Anna’s Hoeve) en voor het HOV-tracé. Die bundeling van weginfrastructuur sámen met het spoor maakt immers dat het gebied ondanks alle bestaande en nieuwe druk op onze natuur, ook zijn natuurfunctie kan behouden.