Afgelopen raadsvergadering stond het nieuwe velbeleid met betrekking tot de Hilversummer bomen op de agenda. Met dit velbeleid pretendeert het college de kwaliteit en de kwantiteit van het groen in Hilversum in stand te houden. Maar nader beschouwd blijkt de op papier strengere handhaving hand in hand te gaan met een versoepeling van de regelgeving. En dat kan nooit de bedoeling zijn. GroenLinks woordvoerder Frank Kool daarover: “Met een klapsigaar uit eigen doos kan GroenLinks natuurlijk niet instemmen”. Gelukkig was er een meerderheid in de raad te vinden om dit te voorkomen. Een tweetal moties voorzagen het velbeleid voor de komende jaren alsnog van de juiste uitgangspunten, vindt GroenLinks.

Door de versoepeling in het nieuwe VVD-D66 groen-verarmingsbeleid zouden in een groot deel van Hilversum ook bomen met een diameter van 20 tot 30 centimeter voortaan vergunningsvrij gekapt mogen worden. Het argument hiervoor is dat deze categorie onder het oude beleid ook vaak uitgezonderd werd. GroenLinks ziet dat als het belonen van slecht gedrag. Net als dat stellen dat je nu wel gaat handhaven wanneer je dat in het verleden verzuimde maar ook al moest, geen vooruitgang in beleid is. Hooguit in de uitvoering en veronderstelt dat je jezelf nu wel aan je eigen beleid gaat houden. Dat laatste is staat nog niet vast. Dat is in het verleden wel gebleken. Bovendien is het bijzonder om in het nieuwe beleid nu te lezen dat voldoende kwalitatief groen voor sommige wijken van minder belang zou zijn dan voor andere!

Een ding is nu volstrekt duidelijk geworden. De gemeenteraad moet het College beter controleren op de uitvoering van het nieuwe velbeleid dan ze voorheen deed. Hiervoor is een betere en controleerbare administratie noodzakelijk. Het College heeft hiervoor ook een systeem met waarborgsommen bedacht. Bij verstrekking van een velvergunning moet een bedrag ter grootte van de boomwaarde als garantie gestort worden in een herplantfonds. Een vergaande maatregel, waarbij GroenLinks zich afvraagt of een dergelijk nog nergens in Nederland vertoonde regeling voor de rechter wel stand zou houdt. Daarmee zou de bodem onder de regeling wegzakken. Dat risico wil GroenLinks niet lopen.

Als medeondertekenaar van de door respectievelijk CU en CDA ingediende moties “Borgsom wordt dwangsom” en “Verplichting aanvraag kapvergunning standaard vanaf 20 centimeter in de gehele gemeente” wist GroenLinks samen met een aantal andere partijen het college te overtuigen het nieuwe velbeleid van de juiste uitgangspunten te voorzien. Wethouder Jooren-van der Boor (VVD) kon niet anders dan de moties overnemen. Wie zich niet liet horen was opvallend genoeg D66.  Maar deze fractie heeft daar wel vaker last van, bijvoorbeeld als het om groen en natuur gaat.