D66, VVD en PvdA in de Hilversumse gemeenteraad hebben gisteravond de gelegenheid laten liggen om de daad bij het woord te voegen. Zij hadden op initiatief van GroenLinks in januari van dit jaar nog een gemeenteraadsuitspraak gesteund om het vliegveld Hilversum niet te verharden. Gisteravond, 26 juni, was de gelegenheid geweest om dat direct na januari juridisch te regelen in het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente. Een bestemmingsplan dat ruimte laat om tot verharding van het vliegveld over te gaan. GroenLinks, gesteund door de voltallige oppositie, diende een voorstel in om het bestemmingsplan te wijzigen. Dat voorstel had gisteravond het bestemmingsplan Buitengebied zo gewijzigd dat het géén ruimte meer laat voor die verhardingsmogelijkheid. D66, VVD en PvdA steunden dat wijzigingsvoorstel niet. Zij zwichten voor niet onderbouwde dreigementen van de wethouder en laten inwoners zo langer in onzekerheid, ze hadden gisteravond door moeten pakken.
Zéér teleurstellend vindt GroenLinks, vooral omdat inwoners van Hilversum zo langer in onzekerheid blijven. Inwoners die op een door GroenLinks georganiseerde inwonersavond eind vorig jaar nog massaal aangaven geen verharding van het vliegveld Hilversum te willen. Inwoners die massaal steun betuigden aan de actie van de inwonersgroep Geen herrie op hei. Zo massaal dat D66, VVD en PvdA in januari alsnog een motie van GroenLinks steunden. Een uitspraak van de gemeenteraad, waarin de raad bijna unaniem aangaf geen verharding van de start- en landingsbanen op het vliegveld te willen. GroenLinks was met deze inwoners erg blij dat er zo’n eenduidige uitspraak van de gemeenteraad lag. Nu deze gisteravond niet is omgezet in daden, vreest GroenLinks opnieuw onrust op een later moment. Jammer en onnodig.
Gisteravond was de eerste gelegenheid na de raadsuitspraak in januari, om die onrust weg te nemen. Helaas lieten D66, VVD en PvdA dat lopen. In de gemeenteraad van gisteravond, 26 juni, stond immers het bestemmingsplan Buitengebied op de agenda. Dat laat ruimte voor verharding van de start- en landingsbanen van het vliegveld. In het wijzigingsvoorstel dat GroenLinks indiende, wordt op een eenvoudig manier de mogelijkheid tot verharding van het vliegveld uit het bestemmingsplan gehaald. Althans dat was de bedoeling van GroenLinks, ChristenUnie, Hart voor Hilversum, Leefbaar Hilversum, SP, Partij van Westing en het CDA. Zeg maar alle andere politieke partijen. De collegepartijen D66, VVD en PvdA lieten het bestemmingsplan ongewijzigd door het amendement niet te steunen.
Het amendement zou het bestemmingsplan hebben gewijzigd waardoor inwoners nu eindelijk eens duidelijkheid zouden hebben. In de gemeenteraadsbespreking is het hele bekende repertoir van bestuurders weer eens voorbijgekomen. Dreigementen dat als de gemeenteraad nu niet het bestemmingsplan op deze manier (dus met mogelijkheid tot verharding) zou vaststellen, nou dan . . . Dan zouden we risico’s lopen op schadeclaims, dan zouden we juridische procedures aan onze broek krijgen, etc., etc. Op het zeer uitgebreide antwoord op deze dreigementen dat GroenLinks per email stuurde aan de woordvoerders van D66, VVD en PvdA, kwam geen antwoord. Evenmin werden concrete vragen van de voltallige oppositie over hoe groot die risico’s dan zijn, door de wethouder concreet beantwoord.
De betreffende wethouder volstond met de bewering dat de gemeenteraad een afspraak had gemaakt om het verouderde bestemmingsplan niet aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen is dat een volstrekt verkeerde interpretatie door de wethouder, zo vond de voltallige oppositie. Belangrijk is dat de gemeenteraad reeds lang het standpunt heeft dat het vliegveld moet blijven wat het is. Dus het bestemmingsplan had allang aangepast moeten zijn! Nog in 2010 schrijft de gemeenteraad een brief aan de provincie Noord-Holland geen verharding van het vliegveld te willen. Onbegrijpelijk daarom dat deze wethouder eind 2012 nog met een plan voor verharde vliegveldbanen komt. Daarmee onnodig veel onrust bij inwoners veroorzakend. Jammer dat de eerste echte mogelijkheid daar wat aan te doen, niet is gegrepen.