Dankzij GroenLinks wordt binnenkort geregeld dat er in Hilversum geen ballonnen meer worden opgelaten. Er zijn immers genoeg alternatieve en leuke mogelijkheden om iets kracht en luister bij te zetten. GroenLinks stelde daarom in november vorig jaar vragen over de effecten van het oplaten van ballonnen en stelde voor ze niet meer te gebruiken als symbool bij evenementen en activiteiten. Wethouder Van Vroonhoven deelde de zorgen van GroenLinks over zwerfafval en effecten voor dieren door de ballonnen. In eerste instantie wilde ze het regionaal met de gemeenten in de Gooi&Vechtstreek regelen. Dat duurt haar op aandringen van GroenLinks te lang en daarom komt ze binnenkort met een aanpassing van het evenementen- en vergunningenbeleid. Dus die ballon gaat gelukkig niet meer op in Hilversum!
Je kent dat wel, bij een evenement of activiteit worden ballonnen opgelaten om het kracht bij te zetten. En het is ook een mooi symbool, ballonnen die je met elkaar oplaat en na kunt kijken. Het afval dat de ballonnen opleveren blijft echter uit het zicht. Dat is jammer, want ballonnen (ja, ook de zogenaamd biologische) breken slecht af in de natuur en dragen zo ook bij aan zwerfafval. Voor een deel worden ballonnen (en ander afval) ook teruggevonden in de magen van vogels en andere dieren. Terwijl er zoveel mooie, leuke en milieuvriendelijke alternatieven zijn voor ballonnen! Daarom stelde GroenLinks dit met succes aan de kaak. De vragen tref je hieronder aan.
-----------------
Gemeenteraad Hilversum, Commissie Verkeer & Beheer van woensdag 19 november 2014, vragen aan wethouder Van Vroonhoven van de fractie van GroenLinks
Gebruik van ballonnen bij gebeurtenissen
De fractie GroenLinks heeft in de afgelopen maanden een aantal vragen van verschillende inwoners ontvangen over het gebruik van ballonnen bij gebeurtenissen. Dat is de fractie GroenLinks ook al langer een doorn in het oog, temeer daar er goede alternatieven zijn om bij gebeurtenissen gevoelens met een ritueel kracht en richting te geven. Zelfs zogenaamd afbreekbare ballonnen blijven nog een hele tijd overal liggen en dragen daarmee bij aan allerlei effecten op natuur en milieu. In een recent antwoord op Kamervragen geeft ook het kabinet aan de zorgen te delen: gemeenten worden aangemoedigd het gebruik van deze ballonnen te verminderen via mogelijkheden binnen het evenementenbeleid en via de vergunningen daarbij. Voor meer informatie zie oa.: Opiniestukken.nl: Stop de ballonnenterreur bij herdenkingen; Die ballon gaat niet op en Plastic Soup Foundation. Dat leidt tot de volgende vragen:
- Deelt de wethouder de zorgen van deze inwoners en de fractie GroenLinks over de schadelijke gevolgen van het ballonnen oplaten voor dieren en het milieu.
- Is de wethouder bereid ervoor te zorgen dat de gemeente Hilversum alleen nog natuur- en milieuvriendelijke alternatieven toe gaat passen?
- Is de wethouder daarbij ook bereid het evenementen- en vergunningenbeleid daarop aan te passen en daarmee geen ballonnen, ook geen zogenaamd afbreekbare, toe te staan?