Op 25 maart 2015 vond het armoededebat plaats, georganiseerd door het interculturele platform “Bekend Maakt Bemind”. De kernvraag was of de vertegenwoordigers van de aanwezige politieke partijen tevreden waren over de maatregelen die het afgelopen jaar genomen zijn om armoede en uitsluiting tegen te gaan. De coalitiepartijen gaven blijk van grote tevredenheid met het gevoerde beleid. GroenLinks-raadslid Marleen Remmers was een stuk kritischer.
Net zoals vorig jaar gaf zij aan dat armoede een niet op zichzelf staand probleem is. Vaak is er ook sprake van schulden, werkloosheid, fysieke problemen, een zwak sociaal netwerk. Het afgelopen jaar heeft ze veel individuele verhalen gehoord, waarin naast armoede ook schaamte een rol speelde. Wat zouden wij kunnen doen als politici om de schaamte te verkleinen en de stap naar het sociaal plein te vergemakkelijken? Gelukkig zijn er al veel instanties, particulieren en kerken die mee helpen om dit probleem te verkleinen. De overheid kan dit niet alleen!
Voor GroenLinks blijft het een gemiste kans dat dit college geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de langdurigheidstoeslag na 3 jaar toe te kennen. Het college heeft aangegeven dat ze eerst wil wachten op de minima-effectrapportage en handhaaft de termijn op 5 jaar. GroenLinks vindt dat een raar argument: als je de kans hebt om nu een goed besluit te nemen om Hilversumse minima een beetje tegemoet te komen, waarom zou je dat dan uitstellen?
Ook maakt GroenLinks zich zorgen over de mogelijkheden om te participeren op de arbeidsmarkt voor mensen met een handicap, die voorheen bij de Tomin, de sociale werkplaats, terecht konden. De participatiewet, die in is gegaan met ingang van januari 2015, maakt het onmogelijk voor mensen om in te stromen bij de Tomingroep. Het college heeft, ondanks aandringen van diverse partijen, nog geen mogelijkheden ontwikkeld voor deze inwoners van Hilversum om de arbeidsmarkt te betreden.
Tot slot sprak Marleen Remmers over de bijzondere bijstand; veel mensen weten niet dat zij in aanmerking kunnen komen voor een extra uitkering als er sprake is van bijzondere kosten. De procedure is ofwel onbekend of wordt als bureaucratisch ervaren. Ondanks herhaalde en veelvuldige communicatie blijven er veel onduidelijkheden, voor inwoners van Hilversum. GroenLinks heeft al eerder het idee geopperd om een stadspas te maken: een pas voor iedere Hilversummer, waarmee kortingen bij winkels en verenigingen te krijgen zijn. Volgens ons is een dergelijke pas niet stigmatiserend, laagdrempelig, niet bureaucratisch, en ook nog eens versterkend voor sportieve en culturele verenigingen.
De avond werd afgesloten met de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Het is goed om te zien en te ervaren dat zoveel mensen betrokken zijn bij pogingen om dit hardnekkige probleem te lijf te gaan.