Het waterleidingbedrijf PWN is in beeld als nieuwe deelnemer in het bestuur van het Gooisnatuurreservaat (GNR). Zij kan de leemte opvullen die bij uittreding van Amsterdam optreedt. Wat moet een waterleidingbedrijf met onze natuurgebieden in ‘t Gooi? Een vreemde eend die ook nog bereid is om jaarlijks een flink bedrag bij te dragen. Wat en wie zitten daar achter? Op 1 april bracht Frank Kool (GroenLinks Hilversum) samen met de fracties van GroenLinks Huizen, Naarden en Muiden daarom een bezoek aan PWN in het Nationaal Park Zuid Kennemerland om polshoogte te nemen.

Het algemeen bestuur van het GNR beslist over de samenwerking met PWN. Het GNR-bestuur wordt gevormd door 6 gooise gemeenten (Laren, Blaricum, Huizen, Naarden, Bussum en Hilversum), de provincie Noord Holland en Amsterdam. Hilversum levert 4 van de in totaal 17 bestuursleden. Evenveel als de provincie Noord Holland. Het aantal bestuursleden is naar verhouding van de bijdrage. Amsterdam geeft een kleine bijdrage en heeft als grote gemeente daarom maar 2 bestuursleden. Hilversum heeft dus een relatief zware stem (bijna een kwart). Dat is niet onredelijk, omdat ongeveer 52% van het oppervlak van de GNR-gebieden ook binnen de gemeentegrenzen van Hilversum ligt. Hilversum is relatief goedkoop uit, omdat haar bijdrage ongeveer 28% van het totaal van de overheidsbijdrage in het GNR bedraagt en circa 43% ten opzichte van alleen de bijdrage van de 6 gooise gemeenten bij elkaar (bron: jaarverslag 2013).



Tijdens het werkbezoek werden de fracties bijgepraat over PWN als organisatie, waterleidingbedrijf en natuurbeheerder. PWN beheert ruim 7.300 hectare natuurgebied, waaronder het Noordhollands Duinreservaat. Met 5.300 hectare een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het GNR beheert ongeveer 2.800 hectare. Het PWN neemt ook deel aan het beheer van een van de in totaal 20 Nationale parken in Nederland. In het Nationaal Park Zuidkennemerland beheert het PWN o.a. de gebieden Kennemerduinen en het Kraansvlak. Op het Kraansvlak leeft een kudde wisenten. De Gooise gebieden kunnen voorlopig alleen nog maar dromen van een status als Nationaal Park.



PWN is een naamloze vennootschap en voor 100% eigendom van de provincie Noord Holland. Het PWN wordt bestuurd door een algemeen directeur met daaronder drie divisiedirecteuren. Binnen de natuurgebieden van PWN zijn ongeveer 400 vrijwilligers actief en worden er jaarlijks ca. 6 miljoen bezoekers ontvangen. Het personeel van het organisatieonderdeel Natuur en Recreatie kan zich volledig concentreren op haar eigenlijke taak: natuurbeheer. De afdeling Natuur & Recreatie maakt gebruik van de bestaande infrastructuur van het PWN-concern op het gebied van ICT, personeel, salarisadministratie, bestuur en communicatie. Dat voordeel heeft het GNR als kleine zelfstandige beheerder niet. Het GNR heeft slechts 27 voltijd functies en moet daar ook alle niet natuurbeheer gerelateerd zaken voor uitvoeren en wordt ondersteund door ongeveer 275 vrijwilligers. Van de 27 functies bij het GNR is 1/3 overhead en 2/3 daadwerkelijk beschikbaar voor terreinbeheertaken.



PWN is niet het enige waterleidingbedrijf in het Gooi. Ook Vitens en Waternet onttrekken drinkwater uit onze streek. Onderscheidend is dat PWN het enige waterleidingsbedrijf met een zelfstandig organisatieonderdeel voor Natuur en Recreatie met een eigen directeur die op een gelijkwaardig voet staat met de directeur van het waterleidingbedrijf. PWN is alleen actief in Noord-Holland. Vitens is 100% eigendom van de provincies en gemeente in Gelderland, Utrecht, Flevoland, Friesland en Overijssel. Waternet is eigendom van de gemeente Amsterdam en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Waternet beheert de natuur in de Amsterdamse waterleidingduinen (Natura 2000-gebied). Informatie over natuur, laat staan natuurbeheer is er op de website van Vitens niet te vinden.



Na de informatie-uitwisseling werd onder begeleiding van boswachter Coen met de hele groep de duinen in getrokken om het natuurbeleid met eigen ogen te aanschouwen en even uit te waaien. De rit leidde naar een bijzonder project: de Noordwest Natuurkern. Dit project heeft tot doel de wind vrij spel te geven in een deel van de duinrand, zodat er een dynamisch duinlandschap ontstaat. Wat hier in een paar jaar door PWN is ontwikkeld is indrukwekkend en adembenemend mooi. Dat duinen niet altijd uitsluitend voor natuur- en waterzuivering gebruikt zijn daarvan getuigden de munitieresten uit de tweede wereld oorlog die met regelmaat onder het stuifzand vandaan komen. Een enkele keer moet een niet-ontplofte  granaat door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt worden. Ook dat ruimt op.



Het bezoek en de wederzijdse uitwisseling heeft alle aanwezigen een betere indruk gegeven van de situatie in 't Gooi en de beoogde partner.