In de Gooi&Eemlander van 28 augustus staat een uitgebreid interview met de kopstukken van de SP in Hilversum, die sinds vorig jaar meeregeren. Hoe bevalt hen dat? Natuurlijk geldt ook voor de SP dat er ingeleverd moet worden als coalitiepartner, en afhankelijk van het perspectief kan je altijd zeggen dat het glas half vol, of half leeg is. Uit het interview blijkt dat de SP tevreden is met haar invloed in het college. 

GroenLinks wil daar wel wat op afdingen, met name als we kijken naar de resultaten binnen het zogenaamde sociaal domein, waar wethouder Klamer eerstverantwoordelijke is voor de uitvoering van de participatiewet (de nieuwe wet Werk en bijstand en alle aanverwante regelingen.)

Allereerst wordt de gemeente geconfronteerd met herberekeningen vanuit Den Haag, die negatief uitpakken voor Hilversum. Wethouder Klamer heeft het op zich genomen om de bezuinigingen 1 op 1 neer te leggen binnen het programma werk en zekerheid. Met andere woorden: hij dient zelf plannen te maken om de bezuinigingen te behalen. Hoe realistisch is dat als het aantal mensen dat recht heeft op bijstand maar zeer beperkt te beïnvloeden is, en de SP tegen een door GroenLinks geopperd idee is om onderzoek te doen naar het invoeren van enigerlei vorm van basisinkomen? 

En hoe staat het met de regelingen op het gebied van lokale inkomensondersteuning? Ondanks dat GroenLinks al twee jaar pleit voor een laagdrempelige en niet stigmatiserende manier van inkomensondersteuning (namelijk de stadspas, verkrijgbaar voor alle Hilversummers, kortingen gevend op activiteiten en producten) komt de wethouder niet verder in zijn plan dat we morgen zullen bespreken dan te zeggen dat dit een goed idee is, dat wellicht uitwerking verdient. Eerlijk gezegd hadden wij verwacht en gehoopt dat de wethouder dit idee al lang verwerkt had tot een uitvoerbaar plan. Of bedoelt de SP te zeggen dat dit plan nu “in de steigers staat”? En hoe ambitieus mogen we de wethouder vinden als hij voor het tweede opeenvolgende jaar geld overhoudt op het budget van de bijzondere bijstand, terwijl er – lees de inkomensmonitor er op na – voldoende reden is om te zorgen dat het geld beter terechtkomt bij de inwoners van Hilversum voor wie het bedoeld is!

Maar goed, half vol of half leeg, de SP is zelf tevreden. GroenLinks vindt het niet zo’n interessante vraag of de coalitie de rit gaat uitzitten. Veel interessanter is de vraag hoe de kiezer straks in 2018 de coalitiedeelname zal beoordelen. In de tussentijd – want zo kent u volgens mij GroenLinks – zullen we de goede voorstellen die wethouder Klamer doet om de woningmarkt beter toegankelijk te maken voor specifieke doelgroepen uiteraard steunen. En dan gaat het vooral niet om nieuwe regels, maar gaat het wel om het vergroten van capaciteit. GroenLinks hoopt dan ook dat de wethouder (en het voltallige college) zich uitgedaagd voelt door staatssecretaris Dijkhof, die bestuurders oproept tot stoer gedrag om meer opvangcapaciteit te regelen. Want zenuwachtig worden van daklozen die op de stoep van het raadhuis staan is één ding. Maar dat vertalen naar actie, daadkracht, en concrete maatregelen; dat is de essentie van (mee)besturen!

Marleen Remmers

GroenLinks Hilversum