Deze weblog wil ik het maar eens over twee zaken hebben die mij na zijn. Dat is de vluchtelingenaanpak en duurzaamheid, overigens hebben die twee ook met elkaar te maken. Volgens mijn bio, schrijf ik regelmatig een blog over wat me opvalt, nou bij de discussie over vluchtelingen is dat een schrijnende (onberedeneerde) onverdraagzaamheid tegenover hartelijkheid, als je het nou over twee werelden hebt die blijkbaar niet bij elkaar komen . . . En bij duurzaamheid valt me juist op dat er te weinig discussie over is, terwijl de noodzaak groter wordt, laat mij dus een poging doen dat te verbeteren.
Maar toch eerst maar even over de vluchtelingenaanpak, andere dingen vallen daar voor mij op dit moment even bij in het niet. Zoals de verschrikkelijk domme en (ambtelijk) arrogante aanpak rond het Langgewenst. Zelfs dat de SP weer eens een verkiezingsbelofte verbreekt met de afbraak van welzijn in Hilversum, laat maar even. Hoewel het me wel weer opvalt hoe stil de SP hier in Hilversum is rond de vluchtelingenaanpak.
Nee, bij alle vluchtelingenstromen en ellende die je daarbij ziet, ben ik blij en trots dat Hilversum en deze regio z’n verantwoordelijkheid pakt en opvang wil bieden. En uiteraard moeten we kijken naar de situatie nádat we eerst maar eens netjes voor zaken als een dak boven het hoofd, eten en schone kleding hebben gezorgd. Daarbij lopen we er wat mij betreft nu tegen aan dat we helaas in voorgaande jaren onder aanvoering VVD (die zich liet opjagen door de PVV) een bestaande infrastructuur volledig hebben uitgekleed die we nu weer moeten zien op te bouwen. Van mensen de taal leren tot en met, inderdaad, een opvangfaciliteit zoals de Palmkazerne op Crailo dat was. Laten we ons erop instellen dat er vluchtelingen blijven komen en in jaren dat ze er minder zijn, kun je met een dergelijke regionale faciliteit even wat anders doen. Maar haal het niet volledig uit de infrastructuur, want je kunt het nodig hebben.
Wat me opvalt bij de vluchtelingenaanpak is de discussie daarover. En vooral, hoe op de een of andere manier twee werelden tegenover elkaar lijken te staan. Van mensen die de onverdraagzaamheid aan de kaak stellen en open willen staan voor mensen in nood en van mensen die alle onheil (maar dan ook van alles) wijten aan diezelfde vluchtelingen. Op het openbare internetriool dat dichtbij.nl soms is, maar ook in de reportages van De Volkskrant, komt me die onverdraagzaamheid tegemoet. En tegelijk is dat iets van alle tijden, zo werd in de Volkskrant dit weekend scherp aangegeven. Ook in de jaren zestig met de komst van de toenmalige gastarbeiders, klonk er de roep “moeders, hou je dochters thuis!” Maar waarom heb ik dan toch het idee, het gevoel dat de onverdraagzaamheid van deze tijd manifester is? Ik weet even niet hoe daar uit te komen, behalve het gesprek aan blijven gaan. Als dat mogelijk is, simpel roepen dat ‘de politiek toch niet luistert’ is te makkelijk. De ‘proof of the pudding’ wordt de manier waarop wij de discussie voeren als zo meteen de locaties bekend zijn.
Dat de vluchtelingenstroom ook met een gebrek aan duurzaamheid heeft te maken, is een in de hele discussie minder voorkomend argument. Maar wat mij betreft niet minder waar. Juist door klimaatverandering veranderde regenpatronen kunnen bijvoorbeeld een grote rol spelen. In Syrië, volgens één van de analyses, werd de opstand grotendeels gevoed door voedselgebrek en daarmee hoge voedselprijzen door een langjarig gebrek aan regen en daarmee lagere oogsten in wat eens de graanschuur van het Midden Oosten heette. In de eind september door de Verenigde Naties vastgestelde sustainable development goals, komt de urgentie van de klimaataanpak heel duidelijk terug.
En daarmee zijn we terug bij lokale politiek en kunnen we het concreet maken. In onze duurzaamheidsaanpak kunnen we dus ook iets doen tegen vluchtelingenstromen! Oké, dat staat er wat groots en toch. Want door als Hilversum minder CO2 uit te stoten, helpen we de klimaatverandering tegen te gaan. En laten we nou mede onder aanvoering van GroenLinks vaststellen dat Hilversum Klimaatneutraal wil zijn. En dat we dit najaar een nieuw uitvoeringsprogramma duurzaamheid gaan vaststellen. Bij de urgentie van het klimaatprobleem wordt energie daarin een groot issue als het aan GroenLinks ligt. Zeker, veel meer en echt grote stappen zetten in duurzame energieopwekking, veel meer mét inwoners. Heel vrolijk word ik van een nieuw opgerichte duurzame energiecoöperatie van en door inwoners ‘Hilverzon’. Maar ook nog veel meer energiebesparing in al die mooie woningen die we in Hilversum hebben. Ook in de woning die Raadhuis heet, goed voorbeeld doet volgen tenslotte. In 2020 is het grote gele Raadhuis klimaatneutraal! Dat zou een mooi statement zijn.
Jan Kastje staat in zijn blog regelmatig stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje