De gemeenteraad van Hilversum besprak op 18 november de aanvragen in het kader van huisvesting van o.a. onderwijsinstellingen. De gemeente is verantwoordelijk voor uitbreiding en nieuwbouw van schoolgebouwen. GroenLinks vindt het van groot belang dat schoolgebouwen ook duurzaam worden ge- of verbouwd. Het college had over duurzaamheid aangegeven dat zij dat onderwerp best belangrijk vindt, maar had vervolgens de rekening voor die duurzame maatregelen bij de schoolbesturen gelegd. En dat ging GroenLinks te ver!



Duurzaamheid op scholen

Duurzaamheid, het terugdringen van CO²-uitstoot, het verlagen van de energierekening, zonnepanelen, dubbele beglazing, warmteterugwin-installaties. Allemaal maatregelen die helpen om ons milieu gezond te houden (of te krijgen) voor toekomstige generaties. Steeds meer mensen zijn hier actief mee bezig in hun eigen huis. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de grote interesse voor HilverZon. De nieuwe energiecorporatie in Hilversum. Ook scholen kunnen daar aan bijdragen. Maar al die maatregelen kosten geld. Geld dat de schoolbesturen niet krijgen vanuit het Rijk. Zij krijgen geld om goed onderwijs te geven en mogen maar zeer beperkt investeren “in stenen en andere maatregelen”.

Samen verantwoordelijkheid nemen

GroenLinks heeft het college in een motie opgeroepen om – samen met de schoolbesturen – een regeling te ontwikkelen die het mogelijk maakt om maatregelen in het kader van duurzaamheid (waaronder we ook verstaan de maatregelen die nodig zijn voor een “fris leerklimaat”) gezamenlijk te financieren en dus samen die verantwoordelijkheid op te pakken. Nadat de wethouder al aangegeven had dat hij deze motie zou overnemen, is de motie bijna unaniem aangenoemn. Alleen de VVD-fractie stemde tegen.