Met een motie, waarin de gemeente wordt opgeroepen om inwoners van Hilversum actiever te informeren om een keuze te maken over het donoren van organen, vroeg GroenLinks raadslid Marleen Remmers aandacht voor het tekort aan donoren.
Ondanks alle projecten en initiatieven die er zijn om ervoor te zorgen dat mensen hun keuze laten registreren over wat er mag gebeuren met hun organen na overlijden, is er nog steeds een tekort aan organen. Er staan ongeveer 1000 mensen op de wachtlijst en jaarlijks overlijden er 150 mensen omdat er niet tijdig een orgaan beschikbaar komt.
In de 2e Kamer wordt op dit moment gediscussieerd over een ander donorregistratiesysteem dan dat we nu kennen. Het huidige systeem gaat uit van “ Nee, tenzij..” (je bent geen donor, tenzij je aangegeven hebt dat je organen wilt donoren). D66 heeft een wetsvoorstel voorbereid, dat uitgaat van “Ja, tenzij…” (je bent donor, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt zijn).
Hoe de discussie verder zal gaan in de 2e Kamer is nog niet duidelijk. Een aantal partijen vindt het voorstel van D’66 te dwingend. Kamerbreed is men het eens dat nog niet alle mogelijkheden zijn benut om inwoners van Nederland te vragen om hun keuze kenbaar te maken. Bijvoorbeeld bij de gemeente, waar elke burger met enige regelmaat komt (denk maar aan het aanvragen van identiteitspapieren of verlengen van rijbewijs) is het goed denkbaar dat er actief informatie wordt verstrekt over keuzes die gemaakt kunnen worden.
Daarom kwam Marleen Remmers met een motie tijdens de laatste raadsvergadering. “Het gaat er natuurlijk mij niet om dat iedereen organen zou moeten donoren. Dat is een heel individuele keuze, die gelukkig elke burger voor zichzelf mag maken. Waar het om gaat is dat we, gedurende ons eigen leven, deze keuze maken. Nu schuiven we dat vaak voor ons uit. Slechts 26 % van onze bevolking heeft zijn keuze kenbaar gemaakt. Dit betekent feitelijk dat we onze nabestaanden hiermee opzadelen, op een toch al pijnlijk moment. Meer voorlichting over donorschap kan goed helpen bij het maken van een keuze. Een uiteraard hoop ik dat dit ertoe leidt dat de wachtlijst wordt verkleind en er geen mensen meer te lang hoeven te wachten op een nieuw orgaan”.
De motie is aangenomen met 22 stemmen voor, waardoor er dus binnenkort ook in Hilversum bij de balie van publiekszaken actief informatie wordt gegeven over de noodzaak van het maken van een keuze. Opvallend was het feit dat de Hilversumse fractie van D66 juist tegen deze motie stemde. Zij vonden het geen 'kerntaak' van de gemeente.