GroenLinks vindt dat de overheid geen drempels moet opwerpen voor het creëren van mantelzorgwoningen, sterker nog; de lokale overheid zou juist moeten bevorderen dat mantelzorgwoningen eenvoudiger gecreëerd kunnen worden. We willen immers dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. En met begeleiding van vrienden en familie naast professionele hulp waar dat nodig is kan dat ook. Door woningsplitsing bijvoorbeeld. Woningsplitsing heeft voordelen boven inwoning. Inwonen heeft namelijk nadelige gevolgen voor het inkomen op gebied van uitkeringen, belastingen en rechten. Daardoor wordt sociaal en maatschappelijk gewenst gedrag bestraft. Woningsplitsing geeft verzorger en verzorgde ook meer privacy. Het paraplu bestemmingsplan meervoudige bewoning werpt echter een dam op tegen het splitsen van woningen. Reden voor GroenLinks om bij de bespreking van dit bestemmingsplan aandacht te vragen voor de gevolgen hiervan voor mantelzorgwoningen.

Het doel van het bestemmingsplan regeling meervoudige bewoning is om allerlei excessen van huisjesmelkers, parkeer- en burenoverlast en onveiligheid te voorkomen. Volkomen terecht dat de wijkverenigingen uit de Geuzenbuurt, Klein Rome het Oosterplein en de Ooster en Nieuwstraten voor deze problematiek aandacht hebben gevraagd en gekregen. In deze wijken is veel overlast. Voorkomen moet worden dat deze overlast verder toeneemt. Maar de bestemmingsplanregels maken geen uitzondering voor zelfstandige mantelzorgwoningen. Maar mantelzorgwoningen zijn juist – ook - bedoeld om overlast te voorkomen. Met begeleiding dichtbij kan voorkomen worden dat ouderen vereenzamen, vervuilen of dat er gevaarlijke situaties ontstaan door gebrek aan toezicht van een naaste.

Met het voorliggende bestemmingsplan meervoudige bewoning wordt het kind met het badwater weggegooid. Deze stelling van GroenLinks kreeg veel bijval in de commissie bespreking. GroenLinks vroeg de wethouder voor de komende raadsvergadering te onderzoeken of aan dit ongewenste effect een mouw valt te passen.