Afgelopen woensdag, 6 juli, stelde de gemeenteraad Hilversum de Kadernota vast, de fractie GroenLinks heeft daar niet mee ingestemd. De Kadernota geeft richting aan de uitwerking van de begroting 2017 die de raad in november dit jaar zal vaststellen. GroenLinks vindt de Kadernota teleurstellend en niet beantwoorden aan wat volgens GroenLinks de belangrijke maatschappelijke opgaven in 2017 zijn. Zo wordt er niet eens geld gereserveerd voor 2017 voor een actueel vraagstuk als versnellen van huisvesting en integratie van statushouders. GroenLinks diende daarop een voorstel in dat wel te doen, samen met andere voorstellen voor duurzaamheid, groene schoolpleinen en aanpakken leegstand.
Gelukkig werd het GroenLinks voorstel, samen met de PvdA, om zo snel meer mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting van statushouders te onderzoeken wel aangenomen. Helaas stemden D66, VVD, CDA en SP tegen onze overige voorstellen. Onbegrijpelijk dat de SP, altijd de mond vol van opkomen voor mensen die dat nodig hebben, tegen ons voorstel stemde om wel geld uit te trekken in 2017 voor versnelling van huisvesting en integratie statushouders. Onbegrijpelijk ook dat D66, opnieuw(!), tegen onze voorstellen voor duurzaamheid en groen stemde. Over geloofwaardige politiek gesproken.
Wat zou er nou mooier zijn geweest dan, zoals GroenLinks voorstelde, de duurzaamheidspot bij te vullen zodat mensen die geen eigen dak beschikbaar hebben, wél mee kunnen doen in collectieve zonne-paneelacties? De pot is namelijk zo goed als leeg en dat is goed nieuws, inwoners van Hilversum willen met een zachte lening dus graag bijdragen aan een duurzamer Hilversum. Zo kunnen ook schoolpleinen in Hilversum nog wel wat groen gebruiken, goed voor de buurt, goed voor een stimulerende leefomgeving. Jammer dat dit soort kansen op een duurzamer en groener Hilversum niet door D66, VVD, CDA en SP worden opgepakt.
Dit college, deze coalitie van D66, VVD, CDA en SP, zit nu twee jaar aan het stuur in Hilversum. Tijd voor wat ook wel een ‘midterm-review’ wordt genoemd. Bij de installatie van dit college in 2014, heeft GroenLinks zich afgevraagd wanneer dit college nou eigenlijk vindt dat ze succesvol is geweest in 2018. Dat is niet helder. Bij de begrotingsbehandeling in november 2014, de eerste van dit college, gaf GroenLinks aan een college te zien dat veel wil, wat ze siert, en tegelijk worstelt met de focus die nodig is om zaken echt van de grond te krijgen. GroenLinks constateert dat het nog steeds niet helder is, het beeld is niet veranderd.
Duidelijk is wel dat deze coalitie steeds meer moeite heeft met het voortdurende terugonderhandelen van de SP, dat zagen we bij de woonvisie in extremo terug. Dat moeten ze zelf maar uitzoeken zou je zeggen, je kiest je eigen partners (of niet). Alleen zijn ze onderling soms zo druk met elkaar dat het er vervolgens toe leidt dat zaken blijven liggen die ook belangrijk zijn. En dat is wel een probleem. In 2014 gaf GroenLinks aan dat Arjo Klamer als SP-wethouder blijkbaar de hoop van dit college in bange dagen was. Dat bleek althans uit de beroemde reportage die in die dagen door Nieuwsuur is gemaakt. Nou, Arjo Klamer krijgt het nog druk!
Ook geloofwaardigheid van politiek speelt een rol. Bij de installatie van dit college heeft GroenLinks al gewezen op de reeks verbroken verkiezingsbeloften van de SP. De SP gaat in deze coalitie akkoord met bezuinigingen op welzijn van 1,7 miljoen euro. In het verkiezingsprogramma van de SP (2014, pagina 8) staat dat buurthuizen en welzijnswerkers zijn belangrijk, hierop wordt niet verder bezuinigd. Er gaan onder meer 4 jongerenwerkers uit en in antwoord op vragen van GroenLinks geeft de SP aan: “ach, er blijven er nog genoeg over”. En vervolgens gaat de SP wel akkoord met het investeren van 1,7 miljoen in tweerichting maken van de Emmastraat. De SP ruilt buurthuizen in voor asfalt! U gelooft het niet? Tja, je zou het bijna niet doen, maar kijkt u hun verkiezingsprogramma en het verslag van de gemeenteraad van 6 juli er maar op na.