Op 28 september stond het nazorgonderzoek van de rekenkamer over het re-integratiebeleid van de gemeente Hilversum op de agenda van de gemeenteraad. Een uitstekend vervolgonderzoek dat de rekenkamer heeft uitgevoerd naar aanleiding van een eerder onderzoek dat zij in 2009 had uitgevoerd. Tijdens de raadsvergadering heeft de raad een amendement van GroenLinks aangenomen waarin de wethouder de opdracht krijgt om een plan van aanpak te maken waarmee de sociale dienst van Hilversum de beste van Nederland wordt. Een ambitie die belangrijk is voor de mensen die nu door het falende beleid langs de kant blijven staan.

De rekenkamer concludeert in het nazorgonderzoek in Heel Helder Hilversums een aantal belangwekkende zaken:

  • Raadsleden kunnen niet goed sturing geven aan het beleid (vooraf) en het college niet controleren (achteraf). Dat heeft te maken met het feit dat er vooraf geen heldere afspraken zijn gemaakt over wat we willen bereiken met elkaar (Er missen zogenaamde indicatoren, zoals dat in het raadsjargon heet). Ook vinden wij, als raadsleden, de materie rondom de participatiewet erg ingewikkeld. Marleen Remmers riep haar collega-raadsleden op om samen een aantal avonden te investeren in verdere kennis over dit onderwerp. Het kan toch niet zo zijn dat wij blijven roepen dat we het ingewikkeld vinden? Gelukkig willen alle commissieleden hierin investeren, en de griffie is hard bezig met het organiseren van deze thema-avonden.
  • De rekenkamer concludeert vervolgens dat wij een dure uitvoeringsdienst hebben, die niet zulke goede resultaten behaald. De resultaten zijn vergeleken met gemeenten die vergelijkbaar zijn met Hilversum. Wat opvalt is dat het ons minder goed lukt om inwoners weer aan de slag te helpen; minder mensen hebben inkomen uit part-time werkzaamheden, en het bijstandsvolume is harder gestegen dan in andere gemeenten. De reden waarom wij een dure uitvoeringsdienst hebben is, volgens het onderzoek van de rekenkamer, gelegen in het feit dat wij veel externe medewerkers hebben.

Ons raadslid Marleen Remmers vond het onderzoek van groot belang. “Doordat wij niet goed kunnen sturen lopen wij als gemeente een financieel risico. Maar wat nog belangrijker is: in andere gemeenten lukt het beter om inwoners weer aan de slag te helpen, en bij ons niet?! Hoe kan dat?!”

Wethouder Klamer kondigde een “majeure operatie” aan op het sociaal plein. Daartoe heeft het college al eerder besloten: Van het voornemen om voor iedere cliënt een vast contactpersoon te hebben komt nog lang niet altijd iets terecht. Ook bereiken ons regelmatig klachten over lange afhandeltermijnen en onvoldoende privacy op het sociaal plein.



Om die reden diende een amendement in, dat gesteund werd door alle raadsfracties. De bedoeling hiervan is dat Hilversum binnen twee jaar een hoge plaats heeft op de ranglijst van beste sociale dienst van Nederland. Die ambitie zijn wij als gemeente verplicht t.a.v. de mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. 



Wij hebben al eerder gepleit voor een fundamentele discussie over re-integratie-activiteiten. Wat werkt goed en wat werkt minder goed? Ondertussen hebben een viertal gemeenten in Nederland toestemming gekregen van staatssecretaris Klijnsma om te gaan experimenteren met de regelgeving (Utrecht, Wageningen, Tilburg en Groningen). GroenLinks volgt de experimenten op de voet, en zal in de Hilversumse raad blijven pleiten voor het meedoen met dergelijke experimenten.