Afgelopen woensdag, 5 oktober, kwam er dan toch nog iets onverwacht een einde aan het voornemen van het college tot tweerichtingverkeer in de Emmastraat. Een voorstel dat niet zoveel met bereikbaarheid, maar alles met een misplaatst idee te maken had. De automobilist moest rijdend vanaf de A27 naar het centrum ‘de grandeur van Hilversum’ ervaren. Pastoor Dresmé van de Vituskerk sloeg in zijn bijdrage de spijker op zijn kop: "Het gaat hier om esthetiek". "En overigens", zo memoreerde hij, "de Hilversummer die heeft meegemaakt dat de Emmastraat van tweerichting naar de huidige inrichting ging, heeft ervaren hoeveel veiliger en rustiger het daarvan werd". GroenLinks vindt dan ook dat de 1,7 miljoen die gedacht werd uit te geven aan tweerichting Emmastraat, beter kan worden besteed.

Bereikbaarheid en verkeer in Hilversum, altijd goed voor gemopper en debat. Eerst maar even weer (opnieuw, maar ja, beeldvorming blijft hardnekkig): Hilversum is helemaal niet zo slecht bereikbaar, ook niet met de auto. Dat blijkt uit alle onderzoeken die daarnaar gedaan zijn. Ook de Gooi en Eemlander had december 2013 een aardig ervaringsonderzoekje waaruit (net na afronding van bijna alle werkzaamheden buitenring) dat bleek. Maar daarnaast, hoe wíl je dat Hilversum bereikbaar is?

De structuurvisie verkeer en vervoer Hilversum is op 28 september jl. door de gemeenteraad vastgesteld. Deze visie moet een antwoord geven op de vraag hoe je wil dat Hilversum bereikbaar is en hoe we ons binnen Hilversum bewegen met auto, fiets en openbaar vervoer. GroenLinks maakt daar al jaren een fundamentele keuze in. Wij willen dat openbaar vervoer en fiets de primaire dragers zijn van vervoer. Vanwege luchtkwaliteit (laten we overigens die vieze scooters ook niet vergeten), gezondheid, beweging, veiligheid en een vriendelijke open inrichting van je stad. Ook als de auto alleen nog water zou uitstoten, dan heb je nog altijd het ruimtelijke probleem van alle auto’s bij elkaar. Kijk maar eens om u heen in uw eigen wijk wat dat betekent. 

De structuurvisie verkeer en vervoer bevat echt wel goede zaken. Prima, toe te juichen zelfs, om het fietsverkeer te willen faciliteren. Alleen, zet dan ook de stap dóór en maak Hilversum tot de fietsstad van Nederland! Maar dat doet deze structuurvisie verkeer niet. Onder aanvoering van de VVD maken D66, CDA en SP de keuze om het bestaande beleid, van het willen verschuiven van vervoerstromen van auto naar openbaar vervoer en fiets, los te laten. En dat wat je belangrijk vindt, zie je uiteindelijk ook aan het geld dat je voor iets uit wil trekken. En inderdaad, dan zie je dat er heel veel investeringen worden voorgesteld in auto- i.p.v. fietsasfalt. De Emmastraat is daarvan een duidelijk symbool.

Daar gaat GroenLinks niet in mee. Wij hebben dan ook uiteindelijk tegen de structuurvisie verkeer en vervoer gestemd. Niet alle vervoerswijzen zijn even belangrijk zoals de VVD denkt (en overgens, als de VVD zich nog liberaal vindt, wat is er dan zo liberaal aan de auto?). Sommige hebben een duidelijke negatieve impact op gezondheid en welbevinden. Zoals die auto en zoals die scooter (tenzij electrisch). GroenLinks vindt het belangrijk te investeren in alternatieve vormen van vervoer. Maak eens echt  werk van goed voor- en natransport bij openbaar vervoer, voor echt voldoende fietsparkeren, zorg voor een beter en vooral fijnmaziger web van openbaar vervoer. Zet dáár je geld op in. 

 

Goed verkeersbeleid is volgens GroenLinks kiezen voor openbaar vervoer en fiets als de voornaamste dragers van onze mobiliteitsbehoefte. Daarmee kun je de stedelijke belevingskwaliteit, de leefbaarheid, de luchtkwaliteit én bereikbaarheid vergroten. Het verkeersbeleid moet inzetten op het bevorderen van duurzame mobiliteit. Het resultaat daarvan is autoluwe woon-, werk- en verblijfsgebieden. En bewust mobiliteitsgedrag van onze inwoners en onze bezoekers. Bouw een duurzame stad, met respect voor waar we vandaan komen. Onze wegen hebben niet voor niets de bijnaam ‘geasfalteerde schapenpaden’. Hilversum heeft niet genoeg ruimte als je, net als GroenLinks, het groen in en om Hilversum belangrijk vind.

Jan Kastje staat in zijn blog regelmatig stil bij wat hem opvalt in de Hilversumse politiek en media. Wilt u reageren? Stuur hem een bericht: jan.kastje@groenlinks-hilversum.nl. Volg hem op twitter: @jankastje.