In de gemeentepolitiek in Wijdemeren zijn de afgelopen weken weer diverse onderwerpen behandeld. Zo is gesproken over de begroting 2017 en heeft er een bestuurskrachtmeting plaats gevonden. Dit onderzoek is onderdeel van het proces om te bepalen of Wijdmeren zelfstandig verder kan of moet fuseren met een andere gemeente. Een onderwerp dat de gemoederen al geruimte tijd bezig houdt. In dit artikel geeft fractievoorzitter Stan Poels een toelichting op deze laatste ontwikkelingen. 

Bestuurskracht

In Wijdemeren maken we ons momenteel vooral druk om de vraag hoe het verder moet met de gemeente Wijdemeren.In opdracht van de provincie Noord Holland heeft bureau Deloitte onlangs onderzoek gedaan naar de zogenaamde “bestuurskracht” van 5 gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek, waaronder Wijdemeren. Zijn die gemeenten in staat om nu en in de toekomst hun taken naar behoren uit te voeren? Wijdemeren heeft (als enige van die 5 gemeenten) een onvoldoende gekregen. Een oordeel dat GroenLinks Wijdemeren herkent en ook ondersteunt. Er zal dus iets met de gemeente Wijdemeren moeten gebeuren. GroenLinks Wijdemeren is voor de totstandkoming van 1 (grote) gemeente in onze regio Gooi en Vechtstreek. Maar dat is op dit moment, met de huidige bestuurscultuur, een stap te ver. Dus een tussenstap in de vorm van minder gemeenten in het Gooi (maximaal 3) is dan logisch. Net zo logisch als een fusie van Wijdemeren met Hilversum. Wat ons betreft zo snel mogelijk, zodat de huidige kwetsbaarheid van met name het ambtenarenapparaat vermindert. Eind november 2016 formuleert de gemeenteraad van Wijdemeren een zogenaamde “zienswijze” waarin zij haar opvatting over dit onderwerp zal weergeven aan de provincie Noord Holland.

De begroting 2017

Op 8 november 2016 is de begroting 2017 van de gemeente Wijdemeren besproken en unaniem goed gekeurd. Opvallend was het hoge duurzaamheidsgehalte van de begroting. Terwijl het onderwerp de afgelopen jaren nauwelijks aandacht  kreeg was er nu dus een zeer warme belangstelling voor:

•    Het herplantingspercentage van gemeentelijke bomen is verhoogd van 60 naar 75%.

•    Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid  van een zonneweide (een weiland met zonnepanelen) nabij het nieuwe bouwplan Groenewoud in Kortenhoef.

•    We gaan onderzoeken of de Oostelijke Vechtplassen aan kunnen sluiten bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

•    Er komt een duurzaamheidsreserve voor investeringen in gemeentelijke gebouwen.

Download mijn volledige bijdrage over de begroting 2017 onder dit artikel.

Inkoop sociaal domein

Bij de start van  de 3 grote sociale decentralisaties (WMO, jeugdzorg en participatiewet) heeft Wijdemeren een deel van haar taken uitgevoerd samen met de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en een deel met Weesp en Stichtse Vecht. Dat laatste hebben wij altijd erg onlogisch en ingewikkeld gevonden. We zijn blij dat die laatstgenoemde samenwerking ondertussen is beëindigd  en dat Wijdemeren vanaf 1 januari 2017 alles weer inkoopt in samenwerking met de regio Gooi en Vechtstreek.

Heb je vragen of opmerkingen voor Stan? Neem dan contact met hem op via e-mail.