Wist je dat er in het Gooi 3 GroenLinks afdelingen zijn? Hilversum-Wijdemeren, Gooische Meren en Huizen-Laren-Blaricum. Elk jaar vinden we elkaar tijdens het Regio Uitje van het Gooi. En dit jaar was dat op de toepasselijke locatie; de Groene Afslag op Crailo. Datum: zaterdag 9 november 2019.

De Groene afslag is een tijdelijke invulling van Crailo en is sinds februari van dit jaar open. In deze eerste 9 maanden is het al zo’n succes gebleken dat er geluiden zijn voor een meer permanent verblijf op dit terrein. Naast dat het mooi centraal ligt in het Gooi heeft het ook een missie die perfect aansluit bij GroenLinks. De Groene Afslag is ‘de pleisterplaats voor de wereld van morgen. Waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat’.

PS-lid Wijnen over stikstof

Zo’n 35 leden uit alle drie de afdelingen kregen van Tessa van Wijnen een inkijkje in de stikstofproblematiek vanuit de provincie. De nieuwe termen vlogen ons om de oren. Het begon relatief makkelijk; van PAS, naar stikstof en IPO (Inter-Provenciaal Overleg). Het werd al wat moeilijker met intern salderen, extern salderen, ADC en een stikstof-depositiebank en uiteindelijk kwam alles bij elkaar; van de kracht van brandnetel, tot gasvrij bouwen, fosfaatrechten, energietransitie, woningcrisis en biodiversiteit.

Nu zou je kunnen denken dat het ons duizelde na al deze informatie. Maar niets was minder waar, de presentatie ging al snel op in een interactief gesprek en niet alle termen kwamen van Tessa. Het was duidelijk dat de aanwezigen kennis hadden van zaken. En dat de stikstofproblematiek ook direct enkelen van de aanwezigen raakten. En ook zij hebben nieuwe dingen geleerd van Tessa. Dat ze trots is op haar coalitie van Noord Holland.

Duurzaam wonen op Crailo

Daarna was het de beurt aan Johan van Damme. De voormalige voorzitter van Hilversum-Wijdemeren lichtte voor ons een tipje van de sluier op over de plannen van Crailo. Hiermee kregen we als een van de eerste een deel van de plannen van Crailo te zien. Ooit was dit een militair terrein, maar de meeste kennen het als asielzoekerscentrum. Een van de aanwezigen wist te melden dat hier ooit 1600 mensen woonden. Het was in die tijd minder warm aangekleed, meer functioneel. ‘Maar de warmte brachten we zelf’, zei hij met enige trots. Hij heeft hier 5 jaar gewoond en dit was de eerste keer dat hij terug was.

Er zijn dus nieuwe plannen voor Crailo. Wonen, bedrijven en natuur moet hier samen komen. Er zijn mooie plannen voor het gebied dat omrand is met Bussum, de A1 en de Bussumse heide. En het mooie van deze plannen is dat het niet gebeurt vanuit één gemeente, maar vanuit een nauwe samenwerking tussen de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren. Een perfect onderwerp voor het Regio Uitje. Ook hier werden we verrast met een mooie kijk op hoe een gebied wat enigszins geheimzinnig en verlaten voelt zich kan ontwikkelen in een echte buurtschap. Hierbij komen niet alleen wonen en werken samen, maar krijgt juist ook de natuur een krachtige rol. Biodiversiteit en het milieu staan hoor in het vaandel samen met wensen als energie-genererend en vernieuwingen zoals tiny houses.

Uiteindelijk besloten we het officiële deel af te ronden en beneden bij de borrel verder te discussiëren. Over samenwerkingen, duurzaam bouwen, politieke verbinding en vele andere onderwerpen. Het mag duidelijk zijn; het Regio Uitje was dit jaar een groot succes. En mocht je geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van Crailo; op 1 februari 2020 is de volgende Open Crailo-dag.